Újra barátok között – a felvidéki Nagydarócon találkoztak a „névrokonok” képviselői

167

A hét végén 11. alkalommal tartották meg a Daróc nevet viselő Kárpát-medencei települések találkozóját. Ezúttal a felvidéki Nagydaróc volt a házigazdája az eseménynek, amelyen a kilenc település, köztük a drávaszögi Várdaróc is képviseltette magát.

A Kárpát-medencei Darócok első találkozóját 13 évvel ezelőtt rendezték meg, azóta – a koronavírusos időszakot kivéve – rendszeresen találkoznak a Szlovákia, Magyarország, Románia és Horvátország területén található települések képviselői.

– A találkozót kezdeményező magyarországi Tibolddaróc csapata volt az, amelynek a tagjai „felkutatták” a Kárpát-medence területén lévő azonos nevű településeket. Nekik köszönhetjük azt, hogy ezzel egy határokon átívelő, összetartozást jelképező testvértelepülési kapcsolat alakult ki, amelynek révén sok barátra, új ismeretségre tettünk szert – mondta Micheli Zsolt, a várdaróci küldöttség vezetője, aki hozzátette, hogy egy-egy településsel tovább is fejlesztették a kialakult kapcsolatot, így az évenkénti találkozók mellett több közös projektet is megvalósítottak. Köztük az idei találkozó házigazdájával, Nagydaróccal, ahova most is nagy örömmel látogattak el.

A találkozón így már régi ismerősként köszöntötték egymást a települések képviselői, a baráti összejövetel pedig még inkább összekovácsolta a vendégeket és a vendéglátókat, akik most is háromnapos tartalmas programmal készültek, valamint a hét végén falunapi rendezvényt is tartottak.

A kapcsolatnak, elsősorban a színházak működésére használt szóval élve, a második évada tart, a következő találkozó helyszíne Várdaróc lesz, ahol 2012-ben a 2. találkozót tartották éppen a település 800 éves fennállásának a megünneplése idején.