Újgrácon találkoztak Közép-Horvátország magyarjai

0
21
Az tanácskozás résztvevői

A HMDK újgráci egyesülete szervezésében július 16-án került sor a közép-horvátországi magyarok találkozójára. A rendezvény célja, hogy az ottani magyar közösség tagjai megismerjék egymást, ápolják a kapcsolatokat, bemutassák hagyományőrző tevékenységüket.

Újgráci egyesületünk már harmadik alkalommal rendezte meg a közép-horvátországi magyarok találkozóját. A rendezvény keretében kerekasztal-beszélgetésre került sor Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, valamint az egyesületek megjelent vezetőinek a részvételével.

Szőlősi István, az újgráci HMDK-egyesület vezetője a tanácskozáson felhívta a figyelmet a meglévő kapcsolatok ápolásának fontosságára, az egymás rendezvényein való részvételre, valamint felvetette, hogy a következő találkozót egy másik településen rendezzék meg. Megosztották egymással problémáikat is a jelenlévő egyesületek képviselői, melyekre közösen keresnek megoldást.

Az ünnepi műsor előtt Szőlősi István köszöntötte a vendégeket, többek között Jankovics Róbertet és Josip Vučemilović-Jurićot, a Gradinai járás elöljáróját. Majd újgráci egyesületünk tamburazenekara és tánccsoportja, a Dežanovaci Magyarok Közösségének énekkara, valamint a Verőce-Dráva menti Magyarok Közösségének kórusa színesítették a találkozót zenés-táncos előadásukkal.