Újbezdániak önálló műsora Fiumében

0
61

Magyar népdalcsokor, tamburazene, vidám hangulatú és látványos színielőadás is helyet kapott az újbezdáni kultúregyesület egész estés műsorában, amellyel a hét végén a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének fiumei székházában mutatkoztak be.

Az újbezdáni Kultúr- és Művészeti Egyesület megalakulását 1980-ra teszik, amikor létrejött az asszonykórus, de már a múlt század közepén is volt színjátszó-tevékenység a faluban, kisebb-nagyobb megszakításokkal. A honvédő háború után, a hazatérést követően alakult meg az egyesület hivatalosan, és hamarosan létrejött az egyesület három szekciója: először a Szivárvány népdalkör, majd a Kubikos zenekar, legvégül pedig a Komikus Színjátszó Kör. Két évvel ezelőtt egy jeles hármas jubileumot tartottak: a Szivárvány népdalkör megalakulása 40., a Kubikos tamburazenekar a 20., a Komikus Színjátszó Csoport pedig 10. évfordulóját ünnepelte.

Legaktívabb egyesületeink közé tartozik, évente számos programmal rukkolnak ki, melyek között a legnépszerűbb a májusfa-kitáncolás. A három szekciójuknak minden évben tíznél is több vendégszereplése van, köztük egész estés fellépések is. Egy ilyenre került most sor Fiumében is a hétvégén, ahova a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének a meghívására utaztak el.

– Igyekszünk minden egyesületünkkel jó kapcsolatot ápolni, ezért nagy örömmel fogadtuk a fiumei felkérést is, ahova három szekciónk repertoárjából vittünk egy válogatást – mondta Horvát Ibolya, az újbezdáni egyesület elnöke, aki külön köszönetet mondott a fiumei székhelyű egyesületnek a páratlanul szíves vendéglátásért, amit igyekeznek majd a közeljövőben viszonozni.

A vendégszereplést a HMDK, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Baranyaszentistváni járás támogatásából valósították meg.