Újbezdáni tamburások a kásádi farsangi rendezvényen

371
09-jbezdniak-4-4

Az újbezdáni Dudás István vezette Kubikos Zenekar zenéjére vonultak a busóálarc mögé bújt alakoskodók Kásádon, Magyarország legdélebben fekvő településének farsangi rendezvényén.

Kásád község Baranya megyében, Siklós kistérségében található. Kásád Magyarország legdélebben fekvő települése. A Villányi-hegységtől délre, Beremendtől 3 km-re nyugatra, a horvát határtól 2 km-re fekszik. Lakóinak többsége ún. Dráva menti sokác, őseik a 18. század elején költöztek Bosznia felől erre a területre, de az oszmán uralom alatt a Zrínyiekhez tartozó birtokon már élt néhány sokác család. Betelepítésük Kásádra szervezett formában történt. Szokásaikat, népművészetüket és kultúrájukat máig megőrizték. Ezek közé tartozik a farsangi rendezvény is, ahol a busóálarcosok és a sokácviseletbe bújt helyiek zeneszó kíséretében vonulnak végig a falun.
Az idei esemény érdekessége az volt, hogy a muzsikusok a horvátországi Újbezdánból érkeztek. A Dudás István vezette Kubikos Zenekarról van szó, amelynek a tagjai a sokác bećarac végtelen versszakait zenélve és énekelve járták körbe a falut.
Dudás István elmondta, hogy a menet a kásádi kultúrháztól indult, félúton a polgármester forralt borral és fánkkal kínálta meg a menetet. A templomnál a felvonulók eljárták a sokác kólót. A tájháznál pedig a házigazda pálinkával kínálta a társaságot. Egy „Vesela je Šokadija” erejéig a helyi kocsmába is betértek.
Az újbezdániak, az Újbezdán Kultúregyesület és a Kubikos Zenekar is számos magyarországi egyesülettel, településsel ápolja a kapcsolatot, így gyakran kapnak a kásádihoz hasonló felkéréseket, amelyeknek mindig szívesen tesznek eleget.

 

{fcomments}