Újbezdán: épül a vízvezeték-hálózat

88

Sok éve húzódó probléma oldódik meg hamarosan Újbezdánban, hiszen az év végére várhatóan hálózatos ivóvízellátással fog rendelkezni a kis falu. A közüzemi felújítási projekt értéke meghaladja a 700 ezer eurót.

A Baranyaszentistváni (Petlovaci) járáshoz tartozó Újbezdánban legutóbb a település villanyhálózatának a felújítása kezdődött el – az áramot hatvan évvel ezelőtt vezették be a faluba, és tavalyig nem történt jelentős felújítás a hálózaton. Hasonló helyzetben vannak a vízvezeték-hálózattal is, amely mára teljesen elavult, emiatt gyakran okozott problémákat a háztartásokban, főleg a nyári időszakban, az öntözési szezonban. Az ilyen jellegű nehézségeknek azonban hamarosan vége, hiszen Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően javában zajlanak a munkálatok.

– Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani parlamenti képviselőnknek a kitartó közbenjárásáért, enélkül vélhetően még nagyon sokáig nem került volna napirendre a problémánk. Végre folyik a munka, és egy sokéves küzdelemnek teszünk pontot a végére. A felújítás 90%-a uniós projektből valósul meg, a maradék 10 százalékot pedig a Baranyaszentistváni járás fedezi. Arra külön büszkék vagyunk, hogy sikerült a projekt részévé tenni a vízórák és a vízaknák bekerülési költségét is, így tulajdonképpen a lakosok számára mindez ingyenes, így kiadásként mindössze a vízóra és a ház „összekötése” merül fel – nyilatkozta lapunknak Pálinkás Krisztián, a Baranyaszentistváni Járási Tanács tagja, a járási magyar kisebbségi önkormányzat elnöke.

Több mint 700 ezer euró értékű projekt

A szóban forgó felújítás összértéke 721.631,78 euró, amelynek keretében 5806 méternyi vízvezetéket fektetnek le 191 csatlakozóval. A Baranyai Vízművek (Baranjski vodovod) árlistája alapján 680 eurós költséget jelent a vízvezeték-hálózatra való csatlakozás, ami alól az újbezdániak ennek a projektnek köszönhetően mentesülni fognak. A felújításra égető szükség volt már, hiszen a helyiek nagy része mezőgazdasági tevékenységből él, és különösen az öntözési idényben voltak folyamatosak a fennakadások a vízellátásban.

Az újbezdániaknak azok után, hogy óriási közüzemi infrastrukturális lemaradással kellett küszködniük évtizedeken keresztül, most végre könnyebbé válik az élete. Tavaly a villanyhálózat felújítása kezdődött el, időközben megépült egy parkoló is a falu központjában, jelenleg pedig a vízvezeték-hálózaton dolgoznak gőzerővel. A munkálatok befejezése az idei év végére várható, amikor is az újbezdániak végre ellenőrzött ivóvízhez jutnak hozzá.