Újabb VMSZ-siker országos és tartományi szinten egyaránt

Szerbiai választások

30

Szerbiában 2023. december 17-én köztársasági, tartományi, 65 településen pedig önkormányzati választásokat tartottak. A VMSZ egyedüli magyar pártként indult a választásokon és ismét sikeresen szerepelt, a belgrádi parlamentben hat képviselője lesz, a vajdasági tartományiban pedig a VMSZ-nek lesz a harmadik legnagyobb képviselőcsoportja kilenc fővel, ezzel megelőzve több szerb pártot is. A VMSZ az eddigi pozíciókat újra megszerezve tudja képviselni a szerbiai magyarságot.

– Több szavazatot és több mandátumot szereztünk a belgrádi parlamentben, mint amennyi volt, ami azt jelenti, hogy megvalósítottuk választási céljainkat, ezért mondhatom, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség győzött – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke.

Kiemelte: a párt célja az volt, hogy megtartsa önálló képviselőcsoportját a belgrádi parlamentben – amihez öt képviselő kell -, ezt a célt elértük. Rámutatott, hogy a VMSZ egy nehéz időszakot, a pártelnök, Pásztor István halálát követően is meg tudta tartani az erejét. Mint mondta, sokan arra számítottak, hogy egy ilyen tragédiát követően szétmorzsolódik a párt, azonban nem ez történt, a párt egységes és erős maradt, a vajdasági magyarok támogatták a pártot.

Szerbiában az előrehozott parlamenti választás mellett vajdasági tartományi választást is tartottak. Vajdaság tartományban a VMSZ-nek a harmadik legnagyobb a képviselőcsoportja, ezzel megelőzve több szerb pártot is. A Vajdasági Magyar Szövetséget csak a Szerb Haladó Párt listája és a Szerbia az erőszak ellen nevű ellenzéki lista előzte meg.

Pásztor Bálint megköszönte a magyar kormánynak, illetve a Fidesznek azt a támogatást, amelyet a kampány során nyújtott a VMSZ-nek. A megbízott pártelnök a támogatóknak és az aktivistáknak is köszönetet mondott azért, hogy a VMSZ a segítségükkel meg tudta tartani politikai erejét.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2014 óta tagja a kormánykoalíciónak, és a következő időszakban is ilyen szerepre számít. A kormányzati munkában államtitkári szinten kíván részt venni.

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is gratulált a VMSZ-nek a választási eredményéhez

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke is gratulált Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökének a szerbiai választásokon elért nagyszerű eredményeikhez. (mt)