Újabb szigorítások karácsonyig

0
19

Andrej Plenković miniszterelnök múlt csütörtökön újabb, az új koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokat jelentett be, melyek karácsonyig tartanak.

Andrej Plenković azt mondta, Horvátországban október vége óta hetente megkétszereződött az új fertőzések napi száma. Úgy véli, hogy az új szigorítások sem lesznek elegendőek, ha nem tartják be őket. Maximális felelősségre és szolidaritásra szólított fel.

A november 28-tól életbe lépő, december 21-ig tartó korlátozások értelmében bezárnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok. A szállodák nyitva tarthatnak, de csak a saját vendégeik számára készíthetnek ételt. A házhoz szállítás megengedett.

A nyilvános összejöveteleken és temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt, és ezek 22 óráig tarthatnak. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Az edzések csak az élvonalbeli sportolók számára engedélyezettek. Este 10 órától reggel hatig tilos szeszes italt árusítani, az éjszakai szórakozóhelyek pedig továbbra is zárva maradnak. Az üzleteknek nem kell bezárniuk, de a pékségek csak 22 óráig lehetnek nyitva. A mozik és a színházak csak korlátozott létszámú közönséget fogadhatnak. Más, amatőr jellegű kulturális rendezvényeket, kórus- és táncpróbákat nem lehet tartani. Nem lehet továbbá vásárokat sem rendezni. A nyelviskoláknak és más tanfolyamoknak távoktatásra kell átállniuk. Az oktatási intézményekben ugyanakkor – néhány kivétellel – továbbra is tantermi oktatás folyik.

Andrej Plenković koronavírustesztje pozitív lett

A kormányfő feleségénél a légúti fertőzés jellemző tünetei jelentkeztek, és belázasodott. Szombaton teszteltette magát, és kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Ezt követően a kormányfőn is végeztek koronavírustesztet, amely negatív lett. Plenković számára kötelező 10 napos karantént rendeltek el a hatóságok. A járványügyi szakemberek javaslatára hétfőn újabb tesztet csináltatott a kormányfő, amely viszont pozitív lett. Jól érzi magát, miniszterelnöki feladatait otthonról végzi el.