Újabb magyar adomány a földrengés károsultjainak

0
36

A Mészáros Csoport kezdeményezésére 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy egymillió euró értékben 120 teljesen felszerelt és bebútorozott lakókonténerrel segítsék a tavalyi horvátországi földrengés károsultjait. A múlt hét kedden átadott létesítményekkel több mint 200 ember lakhatását lehet megoldani.

Az adományok a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közvetítésével érkeztek a térségbe, és jutnak el Petrinja, Glina és Sziszek (Sisak) városába annak érdekében, hogy a károsultak megfelelő körülmények között tudják átvészelni az újjáépítés időszakát. Lehel László, a szervezet vezérigazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, a konténerek közül 108-at fűtéssel, két ággyal, asztallal, illetve székekkel és szekrénnyel szereltek fel, 12 közülük szaniterkonténer. Hatvan lakókonténert a horvát polgári védelem részére adtak át. Ezeket különböző, a fölrengés által érintett településeken állítják fel, Petrinja, valamint Glina városban és azok térségében. Hatvan konténer Sziszekre kerül, ahol egy „konténerváros” épül, ennek előkészítő munkálatai hamarosan befejeződnek – tette hozzá. A nagy értékű segítség fő adományozója Mészáros Lőrinc, az üzletember az átadást követően lapunknak is nyilatkozott.

– Amikor a katasztrófa megtörtént, azonnal azon kezdtünk gondolkozni, hogyan tudnánk segíteni, hiszen mi Horvátországba barátként jövünk. Első ízben élelmiszeradománnyal segítettünk közvetlenül a tragédia utáni napokban, majd pedig vállalkozótársaimmal úgy döntöttünk, hogy egy nagyobb léptékű adományt is küldünk a rászorulóknak.

- Reklám -

Hozzátette, hogy amikor Horvátországban megnyílt a föld, azzal egy időben megnyílt az ő szívük is, és rendelkezésre állnak bármikor, ha szükség van rájuk. 

Az adományt Tomo Medved horvát miniszterelnök-helyettes, a romok eltakarítására és a kárelhárítási folyamatok koordinálására létrehozott válságstáb vezetője vette át, aki megköszönte a magyar vállalkozóknak és embereknek, valamint a magyar kormánynak a támogatását, valamint Jankovics Róbert parlamenti képviselő és dr. Demcsák Csaba nagykövet közreműködését.

A miniszter továbbá azt mondta, hogy bajban ismeri meg az ember a barátait. A sajtótájékoztatón közölte még, hogy eddig 2000 lakókonténert állítottak fel a földrengés sújtotta területeken, és 15 úgynevezett konténertelepülést hoztak létre, valamint további kettő megépítését tervezik. Medved emlékeztetett arra, hogy a mostani 120 mellett Magyarország korábban már adományozott 56 lakókonténert a földrengés károsultjainak. – Biztos vagyok benne, hogy minden itteni lakos megtalálja majd a legjobb módját annak, hogy kifejezze háláját és tiszteletét azokért az adományokért, amelyeket a legnehezebb időkben önöktől kaptak – fogalmazott Tomo Medved.

Az adományátadáson részt vett dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet és magyarságunk parlamenti képviselője, Jankovics Róbert is.