Újabb korrupciós vád Sanader ellen

130
BELFLD-SANADER

Újabb korrupciós vád merült fel Ivo Sanader volt horvát kormányfővel kapcsolatban, írja a Večernji list című zágrábi napilap.

A volt kormányfő ellen, aki december óta kiadatási őrizetben van Ausztriában, a korrupcióellenes hivatal újabb eljárást indított, mégpedig amiatt, hogy 1995 márciusában külügyminiszter-helyettesként 3,5 millió kúnának megfelelő jutalékot kapott jogellenesen a Hypo-Alpe-Adria Banktól azért, mert közvetítésével a horvát állam tízmillió eurós hitelt vett föl a pénzintézettől. Ebből a pénzből nyitottak meg horvát diplomáciai képviseleteket New Yorkban, Rómában, Prágában, Madridban, Athénban.

Sanader 2003 végétől 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, majd váratlanul lemondott. December elején fogták el egy osztrák autópályán, állítólag Münchenen át az Egyesült Államokba akart szökni. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el állami pénzeket, ezért kérték kiadatását, de Ausztriában is nyomozás folyik ellene pénzmosás gyanújával.