Újabb kiadvány a Glotta Nyelvi Intézetben

56

Egy újabb kiadvánnyal bővült a Glotta Nyelvi Intézet „termése“. Az anyanyelv megőrzésének lehetőségei a magyar nyelvterület peremén című kötet tizenkét tanulmányt foglal magába.

A hamarosan tízéves fennállását ünneplő, eszéki székhelyű Glotta Nyelvi Intézet a Termini Magyar Kutatóhálózat horvátországi kutatóállomása. A nyelvi intézet önálló programjai mellett közös projekteken is dolgozik más, határon túli nyelvi kutatóintézetekkel. Céljuk amellett, hogy kutatják a horvátországi magyarok nyelvhasználatát, az anyanyelv megőrzésének fontosságára, a kétnyelvűségből származó előnyökre is felhívni a figyelmet. Ennek érdekében fő tevékenységük, a kutatás mellett a tudomány népszerűsítésére is igyekeznek minél nagyobb hangsúlyt fektetni, és különféle programokat szervezni a nagyközönség számára is. Munkásságuk eredményeképpen több kötet is napvilágot látott, a legújabb éppen a múlt héten került ki a nyomdából. A Lehocki-Samardžić Anna és Szoták Szilvia által szerkesztett kötet szerzői a Termini kutatóhálózat kutatóállomásainak munkatársai, akadémikusok, egyetemi tanárok és kutatók.

– Az anyanyelv megőrzésének lehetőségei a magyar nyelvterület peremén egy olyan kötet, amely a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat munkásságának a nyelvi határtalanítás címszó alatt végzett kutatások eredményeit mutatja be. A Termini kutatóállomásaiban tevékenykedő kollégák fő feladata hidakat építeni nemzetek és kultúrák között, de egyben a külhoni magyar közösségek között is. A Termini Kutatóhálózat a határon túli közösségek egymáshoz, illetve az anyaországhoz való közeledését a nyelvi kötelékek erősítésén igyekszik bemutatni. A kötetben olyan szövegeket olvashatunk, amelyek a Kárpát-medencében élő magyarság nyelvi és nyelvpolitikai helyzetét írják le, rávilágítanak bizonyos helyi és az adott országokra jellemző problémákra, valamit az azok megoldására irányuló konkrét és egyértelmű törekvésekre – nyilatkozta dr. Lehocki-Samardžić Anna egyetemi tanár, a kötet egyik szerkesztője.

A kötetben a Termini Kutatóhálózat összes határon túli magyar állomása képviselve van, a szerzők között négy akadémikus is található. A hiánypótló kötet Eszék Város Magyar Kisebbségi Tanácsa (Önkormányzata) támogatásával jelent meg.