Újabb jogerős ítélet a Horvátországi Magyar Napló ellen

172
taplo

A megyei bíróság 2012. március 1-jén Eszéken hozott jogerős ítélete értelmében a Horvátországi Magyar Napló (HMN) megsértette Andócsi János jó hírnévhez és becsülethez való jogát. Ezért a bíróság 10 ezer 500 kn büntetésre és 2010 februárjáig visszamenőleg büntetőkamatok megfizetésére is kötelezte a Horvátországi Magyar Naplót.

A Magyar Egyesületek Szövetsége által kiadott HMN 2009. november 27-i számában S. Golub Mária azt írta, hogy Andócsi János az SDP-t (Szociáldemokrata Párt) tette felelőssé azért, hogy Eszék-Baranya Megye Magyar Kisebbségi Önkormányzatának el kellett hagynia a HMOM Központot. „De most mi köze is volt/van az SDP-nek a HMOM Központhoz?”-teszi fel a költőinek nem nevezhető kérdést a cikkben S. Golub Mária majd folytatja: „Bevallom őszintén nekem sem sikerült megfejtenem az ok okozati összefüggést az ellenzéki párt és az eszéki Központ között, mint azt másoknak sem, ellenben azt valamennyien tudjuk, hogy ez a vádaskodó vészmadár, az érintett tanintézmény tanára, aki csak politizál, politizál és csakis politizál”– írja S .Golub Mária.  Majd tovább folytatja: „Folyton folyvást keveri, kevergeti az intézmény körül azt a bizonyos dolgot, amit aztán másnak kell eltakarítania utána…”  A kedves olvasó beláthatja, hogy a MESZ által dédelgetett újság sorai szellemi magasságok helyett tátongó mélységeket idéznek meg szebb sorokra is érdemes anyanyelvünkön. A cikket pedig a következő sorokkal zárja: „A megyei kisebbségi önkormányzat elnökének tudnia kellene, hogy a folytonos bűnbakkeresés helyett inkább a jogkövető magatartást kell preferálni, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy tiszteletben kell tartani a jogszabályokat és a rendeleteket. Ez a demokrácia egyik alapfeltétele”.
Andócsi Jánosnak a mai napig nem fizette ki a MESZ a megítélt fájdalomdíjat, ezért fordult a nyilvánossághoz.
– Engem soha nem ítélt még el a független horvát bíróság, mivel mindig betartottam a horvát törvényeket és az újságírói etikát. Ellenben a MESZ a mai napig nem tett eleget törvényi kötelezettségének, és nem fizette ki a rá rótt büntetést. Abban bíztam, hogy nem ismétlődik meg az, ami Jankovics Róbert ügyében, amikor a Magyar Napló a vesztes per után csak bírósági végrehajtással tett eleget törvényi kötelezettségének, vagyis fizette ki Jankovicsnak a 30 ezer kunát. Számomra ugyan elégtétel, hogy elnyeri büntetését az, aki valótlanokat állít a másikról, elszomorít azonban, hogy több jogerős ítélet után is megjelenhet ez a lap, és újságírói etikáról nem hallott fiatalok továbbra is valótlanságot állíthatnak. Csak emlékeztetném a kedves horvátországi magyar olvasókat, hogy a lapnak egy korábbi főszerkesztőjét a Horvát Újságíró-szövetség etikai vétség miatt is elmarasztalta. A jogszabályokat és rendeleteket mindenkinek be kell tartania, hogy a Magyar Naplóban leírtakat idézzem, nem csak azoknak, akikről ők írnak – mondta el lapunknak Andócsi János.

 

{fcomment}