Újabb HMDK-s tagszervezet alakult Vukovár-Szerém megyében

162
11-cerna-2

Cerna – Augusztus 26-án, pénteken tartotta alakuló ülését a Cernai Járási Magyarok Egyesülete. Az alakuló ülésen elnöknek Zsivics Lászlót, alelnöknek pedig Jukić Rozáliát választották meg.

A szerémségi községben, amelyben még a második világháború előtti években a magyarok többségben voltak, jelenleg kb. 50 magyar él, de a magyar származású lakosok száma ennél jóval nagyobb. Egy hosszabb előkészítő munka után múlt pénteken alakult meg a Cernai Járási Magyarok Egyesülete. Az alakuló ülés résztvevői elnöknek Zsivics Lászlót, alelnöknek pedig Jukić Rozáliát választották meg.

– Nagyon örülünk annak, hogy mi is részévé válhatunk a horvátországi magyar közösségnek. Számomra külön megtiszteltetés, hogy az alakuló ülésen engem választottak meg elnöknek, minden tőlem telhetőt megteszek kis közösségünk boldogulásáért – nyilatkozta lapunknak Zsivics László, az új magyar egyesület elnöke.

A közel negyven tag alkotta alakuló ülésen jelen volt a Cernai járás elöljárója, Goran Begović, a helyi Tomislav Horvát Kultúregyesület alelnöke, Vladimir Baličević, valamint a HMDK Vukovár-Szerém megyei tagszervezeteinek képviselői: ifj. Cserepes Zoltán, a kórógyi Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint Kovács Margit, a Vukovári Magyarok Egyesületének alelnöke.

Az ülésre elment a cernai származású Szelmann Mariann is, aki immár harminc éve Zágrábban él, és jelenleg ő a fővárosi Ady Endre Magyar Kultúrkör elnöke. Rövid beszédében elmondta, minden elismerést megérdemelnek az egyesület megalakításának kezdeményezői. Szelmann együttműködést ajánlotta fel az új magyar egyesület tagjainak.