Újabb enyhítésekről döntött a kormány

88

Újabb enyhítésekről döntött a kormány: megnövelték a rendezvényeken részt vevők létszámhatárát, meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét, valamint eltörölték a diákok tesztelési kötelezettségét – közölte Andrej Plenković miniszterelnök a kabinet csütörtöki ülésén, amelyet élőben közvetített az N1 horvát hírcsatorna.

Plenković kiemelte: azokon a rendezvényeken – nyílt és zárt térben egyaránt -, amelyeket Covid-igazolványok felmutatásához kötnek, nem lesz többé létszámkorlátozás. A vendéglátóhelyek éjfél helyett éjjel kettőig tarthatnak nyitva, és a diákoknak nem kell többet hetente egyszer gyorstesztet végeztetniük az iskolákban – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint – bár a koronavírus omikron variánsa kevésbé vezet súlyos lefolyású megbetegedéshez – még mindig fokozott elővigyázatossággal kell eljárni, mert a vírus jelen van, és az állampolgárok egy részénél okozhat súlyos szövődményeket.

Davor Božinović belügyminiszter elmondta: az enyhítések péntektől lépnek érvénybe, de ez nem jelenti azt, hogy „onnantól kezdve felelőtlenül viselkedhetünk”.

Rámutatott: a vendéglátóhelyek esetében még egy változás várható: azok az éttermek és kávézók, amelyek védettségi igazolást kérnek a belépéshez, az álló vendégeket is kiszolgálhatják.

Azokon a nyilvános rendezvényeken, ahol nem kérnek védettségi igazolást, nyílt térben a korábbi 100 helyett 200-an lehetnek jelen, zárt térben pedig 50 helyett 100 fő a jelenlévők számának felső határa – mondta a tárcavezető, és egyben jelezte, hogy megszűnik a Covid-igazolványok bemutatásának kötelezettsége az amatőr kulturális és művészeti előadásokon, vásárokon és egyéb gazdasági és turisztikai rendezvényeken zárt térben.

A szociális ellátásban dolgozók a jövőben kivételt képeznek a heti két kötelező tesztelés alól – közölte a miniszter.

A maszk viselésére vonatkozó rendeletet nem függesztette fel a kormány, zárt térben továbbra is kötelező marad, nyílt térben viszont csak ott, ahol nem lehet betartani a távolságtartás szabályait.