Újabb botrányos felvétel – Kucsera szerint ez nem az, aminek látszik…

203
07-kzpont

Újabb botrányos felvételt juttattak el szerkesztőségünkbe, amelyen egy viszonylag ismert személy látható, ahogy hétről hétre megdézsmálja az eszéki magyar iskolaközpont élelmiszerraktárát. Az eszéki HMOM Központ igazgatójáról, Kucsera Bandiról készültek a kompromittáló felvételek, akit annak ellenére neveztek ki az intézmény élére, hogy mind a tanárok, mind a szülők tiltakoztak, tüntettek ellene. A felvétel felkerült az egyik legnagyobb horvát internetes portál címoldalára is, a szerkesztőknek sikerült telefonon is elérni az igazgatót, aki tagadja a vádakat.

Kucsera Bandi 2008-ban úgy került az intézmény élére, hogy a MESZ, vagyis Sója Dénes és Juhász Sándor kierőszakolták ezt számára a zágrábi minisztériumban, ugyanis koalíciós feltételként szabták, hogy ők nevezhessenek ki igazgatót a HMOM Központ élére. Mindez annak ellenére történt, hogy a tanárok és a szülők is ellenezték az igazgatóbizottság egyhangú döntését is semmibevevő meszes lépést.

Az ominózus felvételen (CD-n), amit szerkesztőségünk is megkapott, jól látható, ahogy az igazgató feleségével – az intézmény biológia-kémia szakos tanárával – hétvégenként élelmiszereket visz ki az intézmény élelmiszerraktárából.

A CD mellett egy kísérőlevél is volt a borítékban, amit az iskolába járó diákok szüleinek címeztek, és amelyben egyéb, a helyzetével való visszaélésekre hívják fel a figyelmet.

 

AZ IGAZAGATÓ RENDSZERESEN VISSZAÉLT HELYZETÉVEL

Így leírják, hogy miután 2008-ban az intézmény élére került, átvette a beszerzést, vagyis ő intézte a konyhai és egyéb bevásárlásokat; azt is megjegyzik, hogy ugyan melyik igazgató tesz még ilyet, hacsak nincs valamilyen hátsó szándéka? A levélben a korábbi bevásárlások „forgatókönyvét” is leírják: ő és a felesége a Központ kisbuszával, illetve a saját autójukkal két kölönböző irányban elindulnak a Metro áruházba bevásárolni, majd miután ez megtörtént,  az élelmiszerek egyik része a saját, a másik része pedig a Központ kisbuszába kerül. A „kettős” bevásárlások miatt egy névtelen feljelentés alapján a rendőrség is vizsgálódott, de ennek nem lett következménye. Később gyanús lett – írják a levélben -, hogy az igazgató autóját hétvégenként is rendszeresen látják az intézmény előtt, majd onnét 10-15 perc után teli szatyrokkal, dobozokkal távoznak. Hogy mi is történt ez idő alatt, az a levélhez mellékelt CD-n nagyon jól látható.

A levélben nemcsak a rendszeres élelmiszerraktári látogatásait ecsetelik, hanem azt is hogy megkérdőjelezhető annak a módja is, miképpen adja bérbe az intézmény kisbuszát –

azt állítják, hogy ezért a szolgáltatásért a különböző egyesületek, sportklubok  neki közvetlenül fizetnek készpénzben. Aztán a lánya 2009-es születésnapi buliját is megemlítik, ami szintén az újságokba került, feltéve a kérdést, hogy vajon akkor is az intézmény számlájára vásároltak-e be?

 

A SZÜLŐK FELHÁBORODÁSA JOGOS

A videofelvétel megtekintése után több szülő is felháborodva telefonált szerkesztőségünkbe, elképedve kommentálva a botrányos felvétel részleteit. Szerintük szégyen, amit az igazgató tesz, mert amíg ők nehezen ugyan, de havonta befizetik a 170-180 kúnát az ottani étkezésekre, addig tulajdonképpen az ő pénzükből tölti föl saját éléskamráját az igazgató. Ráadásul gyerekeik nemegyszer panaszkodnak, hogy éhesen mennek haza az iskolából.

A felvétel a net.hr-re, Horvátország egyik legnagyobb internetes hírportáljának a címlapjára is fölkerült, az ügyben Kucserát is megkérdezték, aki azt nem tagadta, hogy hétvégén bejár a Közpotba, és szokott kivinni élelmiszert a raktárból, de csak iskolai kirándulások és egyébb iskolai aktivitások(!) céljából.

A levelet és a felvételt Eszék polgármesteri hivatalába is elküldték, így a város első embere, Krešimir Bubalo is tud az esetről, és a levelet és a felvételt továbította az illetékes minisztérium felügyeleti szervéhez.

Az esettel kapcsolatban Juhász Sándort, a MESZ elnökét, az intézmény igazgatóbizottságának az elnökét is megkérdeztük, aki azt mondta, hogy amíg az illetékes szervek hivatalos véleményét nem kapják meg, addig nem kíván nyilatkozni, amennyiben beigazolódnak a vádak, akkor az iskola alapszabályának és a törvényeknek megfelelően járnak majd el.

 

FALAK ÉS ZÁRAK

Az igazgató ellen egyébként más eljárás is folyik, az egyik alkalmazott jelentette föl munkahelyi mobbing (zaklatás, munkahelyi stressz) okozása miatt.

Az intézmény fennállása óta legsötétebb korszakát éli. Kinevezése után a Központból – az igazgatóbizottság támogatásával – Kucsera kitiltotta a horvátországi magyar embereket szolgáló magyarigazolvány-irodát, de az egyetlen horvátországi magyar tévéstudiót, a Drávatáj szerkesztőségét is kilakoltatta, és a konzuli fogadónapokra sem ott kerül sor azóta. Nincs az intézményben gyerektábor, magyar bál, de a színházi előadásokat és más kulturális rendezvényeket is egy kézen meg lehet számolni. A magyar irodalmi, történelmi, művelődéstörténeti emlékhelyeket évi rendszerességgel becserkésző, többnapos tanulmányi kirándulások sincsenek azóta. A legszomorúbb adat mégis az, hogy mind az óvodában, mint az intézmény általános és középiskolájában jóval tíz százalék feletti a gyereklétszám-csökkenés. Ez pedig megbocsáthatatlan. Az intézmény dolgozói szerint az igazgató az elmúlt három és fél évben semmi mást nem tett, mint falakat és zárakat épített, illetve szereltetett fel!