Újabb árvíz fenyegeti Kiskőszeget

228
06-SIPOS

DARÁZSI JÁRÁS – Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese a Kiskőszeget fenyegető újabb árvízveszélyről, illetve a járás idei évre tervezett új, fiatal házaspárok számára kiírt támogatásáról számolt be lapunknak.

A híradások egyre többet foglalkoznak a tavaszias január következtében Európa-szerte pusztító árvizekkel. A Duna vízszintje Linzben és Pozsonyban egy nap alatt több mint két métert emelkedett, Horvátországban pedig legalább három méteres növekedésre számítanak, ami a következő hét végére éri el hazánkat. A leginkább veszélyeztetett terület ezúttal  Baranya térsége, pontosabban pedig Kiskőszeg (Batina) település, amelyet ez idáig sem kíméltek az áradások. A Horvát Vizek illetékesei szerint akkora vízállást, amekkorát jósolnak, még nem jegyeztek Horvátországban, ami elsősorban annak a következménye, hogy januárban elolvadt a teljes hómennyiség.

– Jelenlegi információink szerint körülbelül 700 cm-es vízállás várható, ami aggasztó, azonban közvetlenül a települést még nem érinteni. Ilyen mennyiségű növekedésre fel vagyunk készülve, ám sajnos a Zöld-sziget már 615-ös vízállásnál is úszik. Az olvadás következtében Kiskőszegen a feltörő talajvizek miatt kell problémákra számítani. Ez az új kikötőre is vonatkozik, hiszen nagyon sok homokot ástak ki, és az áradásnak itt romboló hatása is lehet – tudtam meg az elöljáró-helyettestől.

Újszölött- és ingatlantámogatás

A Darázsi járásból sajnos az évek során nagyon sok fiatal költözött el megélhetési lehetőségek után kutatva. Éppen ezért a népesség folyamatosan csökken, és kevés az újszülött. A járási vezetés ezért idén anyagi támogatással próbálja ösztönözni a fiatal házaspárokat, hogy szülőfalujukban kezdjék a családalapítást.

– Az évi költségvetésben két olyan új támogatási forma is szerepel, amelyekkel a fiatalokat céloztuk meg, hiszen ők jelentik a jövőt. Körülbelül 30 000 kúnát különítettünk el újszülött-támogatásra, amely 10 csecsemő esetén családonként 3000 kúna támogatást jelentene. Ugyanígy a fiatal házasok ingatlan-, illetve telekvásárlását is 20-25 000 kúnával tudjuk segíteni, amennyiben az ezt kérelmezők megfelelnek a kritériumoknak. Reméljük, hogy ezekkel a lehetőséggel sikerül itthon tartani fiataljainkat – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor.

A támogatások feltételeiről a Darázsi járásban érdeklődhetnek a területén élő fiatal házasok.

06-rvizveszly