Újabb adóreformról szóló törvénytervezetet fogadott el a kormány

0
6

Újabb adóreformról szóló törvénytervezetet fogadott el a zágrábi kabinet múlt csütörtöki ülésén. A dokumentum, amelyet még a szábornak is meg kell szavaznia, három adótörvény módosítását és egy új jövedéki adótervezetet tartalmaz.

Zdravko Marić pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: 2017 óta ötödszörre hajtanak végre adóreformot, az intézkedések célja az állampolgárok és a vállalkozók tehermentesítése. A tárcavezető a legfontosabbak között említette a személyi jövedelemadó (szja) változtatásait. A szja felső kulcsát 2021. január 1-jétől 36 százalékról 30 százalékra, alsó kulcsát 24 százalékról 20 százalékra csökkentik. Mérséklik továbbá az átalányadókra vonatkozó adókulcsot 12-ről tíz százalékra.

A törvénymódosítási javaslat szerint csökkentik a társasági adó mértékét 12 százalékról tíz százalékra azon vállalatok számára, amelyek bevétele nem haladja meg a 7,5 millió kúnát évente. Marić szerint az intézkedés a Horvátországban működő cégek 93 százalékát érinti.

Csökkentik az osztalékjövedelem és nyereségrészesedés utáni adót 12 százalékról tíz százalékra a külföldi jogi személyek, valamint 15 százalékról tíz százalékra a külföldi előadóművészek, sportolók és művészek számára.