Újabb 920 ezer kúna református templomaink felújítására

0
235

A tavalyi 925 ezer kúna után a horvát kulturális minisztérium az idén 920 ezer kúnát különített el négy református templom felújítására. A pályázat teljes eredménylistája a kulturális minisztérium honlapján is megtalálható, és ebből is látszik, hogy két templom, a sepsei és a várdaróci kiemelten nagy összegű támogatásban részesül 2019-ben, a sepsei 380 ezerből, míg a várdaróci 300 ezer kúnából újulhat meg.

A sepsei templom felújítása a legsürgősebb

Parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert elmondta, nagyon elégedett a kulturális minisztérium hozzáállásával a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek támogatását illetően.

– Évről évre nagyobb a megértés a közösségünk vezetőitől kiinduló, számunkra meghatározó fontosságú projektek iránt. Így a tavalyi, akár történelminek is nevezhető várdaróci templomtorony-visszaállítás után idén is nagy összegek állnak rendelkezésre. Folytatódhat a várdaróci templomudvar felújítása, valamint a templom külsejének a további szépítése. E mellett komoly összeggel támogatja a minisztérium a sepsei református templom felújítási tervének a kidolgozását, hiszen ahhoz, hogy hozzákezdjünk a szakmailag rendkívül nagy kihívást jelentő munkálatokhoz, hatástanulmányok elkészítésére lesz szükség. Sepsén a talaj tulajdonságai miatt megkezdődött a torony fizikai elválása a templom főépületétől, aminek súlyos következményei lehetnek. Mi azon leszünk, hogy a szükséges dokumentáció minél előbb elkészüljön, és akár már az idén elkezdődhessenek a munkálatok. A minisztérium további rendkívüli, 2019 folyamán lehívható jelentős támogatást helyezett kilátásba – nyilatkozta Jankovics Róbert.

„Nagyszerű érzés volt tavaly Várdarócon lenni”

Fontos településtörténeti pillanatnak lehettek tanúi azok, akik tavaly azon a novemberi napon ott voltak a várdaróci református templomnál. „Testközelből” figyelhették, amint hatvanegy év után ismét impozáns új toronysisakot emelnek a templom tornyára. A zágrábi Kulturális Minisztérium képviseletében Krešimir Partl államtitkár is jelen volt az eseményen.

– A tavalyi nagyszerű templomtorony-visszaállítás után folytatni szeretnének a várdaróci egyházi épület felújítását, így idén is jelentős összeget különítettünk el erre a célra. Nagyszerű érzés volt tavaly Várdarócon lenni, és kívánok a várdaróciaknak még nagyon sok szép és felemelő pillanatot templomukban – nyilatkozta lapunknak Krešimir Partl, a kulturális minisztérium államtitkára.

A sepsei és a várdaróci templomokon kívül még 100 ezer kúna támogatásban részesül az eszék-rétfalusi, valamint 140 ezer kúnát hagytak jóvá a laskói templomra.

A magyar kormány támogatásából tavaly sikerült befejezni a szentlászlói református templom felújítását, és jó eséllyel az idén  elvégezhetik a szükséges javításokat a kórógyi templomon is a magyarországi Teleki László Alap támogatásának köszönhetően.