Újabb 200 vállalkozás részesül támogatásban

0
117

Kórógyon írták alá pénteken a horvátországi magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program újabb sikeres pályázatainak a szerződéseit. A magyar kormánynak köszönhetően ezúttal 200 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján.

A HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján a magyar kormány idén is meghirdette gazdaságélénkítő pályázatait a horvátországi magyarság részére. Múlt pénteken 200, a programban sikeresen pályázó horvátországi magyar vállalkozó írhatta alá Kórógyon a támogatásról szóló szerződést. A program iránti nagy érdeklődés annak a bizonyítéka, hogy sok olyan magyar van Horvátországban, elsősorban Szlavóniában és a Drávaszögben, akik anyaországi segítséggel építeni szeretnék saját és családjuk jövőjét a szülőföldjükön.  Az elmúlt három évben 2 milliárd forintnyi támogatás érkezett a régióba, és 3 milliárd forint étékben valósítottak meg projekteket és fejlesztéseket azok a vállalkozások és gazdák, amelyek/akik ennek a programnak a kedvezményezettjei voltak.

Az ünnepélyes szerződéskötésen jelen volt Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki a program kapcsán elégedettségének adott hangot.

– Régi igazság, hogy Magyarországról és Budapestről főként azok a nagyobb régiók voltak fontosak, amelyekben veszélyeztetve voltak a magyar közösségek, de mindez megváltozott. Magyarországnak 2010 óta egy erős nemzeti kormánya van, amely nemcsak nemzeti, hanem stabil is.

Régiónkról szólva elmondta: van egy politikai cselekvőképesség, amely korábban nem volt adott, és ez lehetővé tette, hogy ezt a nemzetrészt is újra felkarolják, és sokkal nagyobb mértékben támogassák, mint korábban erre lehetőségük volt.

Majd így folytatta: – A jövőben is szeretnénk gazdasági és kulturális értelemben is jelen lenni a horvátországi magyarok életében, folyamatosan olyan intézkedéseket tenni, amelyek erősítik ezt a közösséget.

Hozzátette, szeretnének minél több fiatalt és gyereket látni ebben a közösségben, hogy épülni tudjon a jövő, és a horvátországi magyarság ne csak a múltjára lehessen büszke, hanem a jelenére, valamint a jövőjére is.

Az első támogatási szerződést a legfiatalabb pályázó, a szentlászlói Bocka Noémi írta alá, majd pedig a többi 199 támogatott is szerződést kötött. A támogatottak között a legtöbben a mezőgazdasági szektorban tevékenykednek, de sok egyéni vállalkozó is sikeresen pályázott. A részletekről a pályázatokat lebonyolító Economica Hungarica Alapítvány igazgatója, Palizs-Tóth Hajnalka nyilatkozott.

– Az utolsó pályázati kiírás elbírálásának eredményeként kétszáz támogatási szerződést írtunk alá a gazdákkal és a vállalkozókkal. A beruházások összértéke 1,3 milliárd forint, ebből 840 millió forintnyi összeget támogatott a magyar kormány. Alapítványunk hároméves működése alatt összesen 527 pályázatot tudtunk realizálni, amire büszkék vagyunk – mondta Palizs-Tóth Hajnalka, aki hozzátette, most a támogatások megvalósításán és az elszámolásokon lesz a sor, idén nem várható több pályázati kiírás.

Az ünnepélyes szerződéskötésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete és Gárdos Béla, Magyarország eszéki konzulja is.