Új vezetője van a bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesületnek

0
411

Tizenegy év után új elnöke van a bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesületnek. Az egészségi okokból leköszönő Böröcz Ferenc helyét Sárác János vette át.

A bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy megismertesse a vidék hagyományait és történelmét a fiatalabb generációkkal. Az évek során a szervezet tagjai számos történelmi tematikájú rendezvényt hoztak tető alá, melyek közül a helyi HMDK-alapszervezettel közösen tartott Bellyei Várnapok a legismertebb. Várnapokat először alakulásuk évében, 2006-ban szerveztek, akkor még szerényebb keretek között, mára viszont a település egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát a középkori hangulatot visszaidéző esemény. Böröcz Ferenc, a Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület leköszönő elnöke nyilatkozott lapunknak.

– Alakulásunkkor még nem is sejtettük, hogy a várnapokkal nemcsak hagyományt őrzünk, hanem hagyományt is teremtünk. Büszke vagyok rá, hogy évről évre emelni tudtuk rendezvényünk színvonalát. Idővel sikeresen felvettük a kapcsolatot más hagyományőrző csoportokkal, így a siklósiakkal, a zentaiakkal, az orahovicaiakkal és a bródiakkal is, akik rendszeresen a vendégeink voltak. Bízom benne, hogy az utódom is hasonló odaadással dolgozik majd, és ezúton is sok sikert kívánok neki – mondta Böröcz Ferenc. A leköszönő elnök hozzátette, hogy ameddig az egészsége engedi, természetesen segíteni fogja az egyesületet.

A szervezet új elnöke Sárác János lett, aki lapunknak elmondta, elődje nyomdokaiban szeretne járni, és bízik benne, hogy a váltás nem jelent majd problémát, hiszen az egyesület megalakulása óta ő annak oszlopos tagja, így hát tudja jól, hogyan működnek a hagyományőrzők.

Böröcz Ferenc sokéves, közösségért végzett munkáját Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese és az új elnök egy díszoklevéllel és egy a kastélyt ábrázoló festménnyel köszönte meg.