Új székház, hatalmas lehetőségek

706

A HMDK pélmonostori alapszervezete és a Magyar Katolikus Nőegylet számára bizonyára sokáig az idei lesz a legemlékezetesebb Márton-nap, amit az albérletben eltöltött hosszú évek után végre saját, pazarul felújított új székházukban ünnepelhettek meg, rangos hazai és anyaországi vendégek jelenlétében.

November 11-e Szent Márton, Pélmo-nostor védőszentjének a napja, melynek alkalmából a helyi HMDK-alapszervezet és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet minden évben megtartja hagyományos rendezvényét.

Az esemény idén ünnepélyesebb kereteket kapott, hiszen egyben az új székházat is felavatták.

Több millió kúnás beruházások valósulnak meg a horvátországi magyarság számára fontos egyesületekben, intézményekben 2017-ben. A horvát kormány anyagi támogatásával jutott saját helyiséghez a két pélmonostori magyar szervezet is.

– Nagyon jó az üzenete a mai házavatónak Pélmonostoron. Egy olyan időszakban, amikor a horvát és a magyar kormány nem mindenben értenek egyet, bebizonyítottuk, hogy vannak olyan dolgok, amelyek mindkét kormány számára fontosak. Öt év szünet után idén februárban a két kormány összehívta a kisebbségi vegyes bizottságot Zágrábban, és ezen negyvennél több ajánlás született a horvátországi magyarok, illetve a magyarországi horvátok érdekében. Annak, hogy ezek az ajánlások sorra valósulnak meg, a pélmonostori magyar otthon, székház is az egyik eredménye. Valamint annak is a jelképe, hogy magyar közösségünk számára jelenleg nincs lehetetlen. Mindkét kormány hathatós támogatását élvezzük– mondta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.

A horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság ajánlásainak fontosságát hangsúlyozta Kalmár Ferenc, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke is. Kifejtette, hogy a határon túli magyarságnak a megerősítése, az egzisztenciája és a jogi keretek, amelyek között mozog, nagyon fontosak a magyar kormány és a magyar állam számára, ez vonatkozik a horvátországi magyarságra is.

A Pélmonostorról, a Baranya-háromszög más településeiről és Szlavóniából összesereglett emberek mellett az eseményen részt vett Milan Bošnjak, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnökhelyettese, Bahrija Sejfić, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának igazgatóhelyettese, Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, valamint Ivana Bandov-Paulić, Goran Hes és Predrag Stojanović polgármester-helyettesek, Kovácsné Bodor Erika, Mohács város alpolgármestere, Munk Erik, Varga Gábor, Kelemen Dezső és Dezső István, a Bellyei, az Ernestinovói és a Tordinci járások elöljáró-helyettesei, valamint Sabo Snježana, a Daruvári városi tanács elnöke.

Márton-napi legenda

Az új székház előtt elevenítették fel a legendát. Mártonnal, a római császár lovas katonájával (ezt a szerepet idén is Fica János vállalta el) az élen a helyi anyanyelvápoló kisdiákok lampionos menete vonult be a közönség alkotta gyűrűbe. Itt Márton leszállt a lováról, és megosztotta köpenyét a fagyoskodó koldussal, akit Jankovics Sándor személyesített meg.

Ezt követően Jankovics Róbert, a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket, majd a nemzeti színű szalagok átvágása és a ház megáldása után a mintegy ötszáz résztvevő beözönlött az új székház udvarába. Az udvari rendezvényteremben a rangos vendégek is köszöntötték az egybegyűlteket.
Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, megköszönve a HMDK munkáját, ígéretet tett,  hogy már a jövő évi Márton-napra megépül a székház előtti területen az új tér, amely természetesen Szent Márton nevét viseli majd, és amely még méltóbb környezetet biztosít a rendezvényeknek, és tovább szépíti ezt a városrészt.

Az egyesületek az 1997-es visszatérés utáni nehéz körülmények között kezdték ünnepelni Pélmonostor védőszentjének a napját, amikor még az emberek otthonaik, életük és házaik újjáépítésével voltak elfoglalva, így ez az ünnep az újrakezdés szimbólumává is vált a pélmonostori HMDK-szervezet és a nőegylet tagjai számára. Most pedig egy újabb, még szebb folytatás szimbóluma lesz.

Dr. Sičajmov Ibolya korábbi városi magyar kisebbségi képviselő, a nőegylet tagja elmondta, hogy az elmúlt évek nehéz körülményei közepette is dolgoztak, az új épülettel pedig még nagyobb lehetőségek nyíltak meg számukra.

Az egybegyűlteknek a Márton-napi hagyományokhoz illően libasültet tálaltak föl, és természetesen az újbor sem hiányzott az asztalról.