Új szabályok a járműforgalomban

352

Az év elejétől néhány új szabály lépett életbe a járműforgalom területén, ezek elsősorban a fiatal sofőrökre vonatkoznak és azokra, akik most kívánnak autót vásárolni.

Idén változhat a vezetői jogosítvány megszerzésének az ára, az index.hr cikkében ugyanis az olvasható, hogy míg a jogosítvány megszerzése tavaly kb. 7200 kúnába került, ezután az autósiskolák maguk határozhatják meg az árakat. Így egyelőre azt még nem tudni, hogy ez drágulást vagy árcsökkentést hoz-e magával.

Január 1-től szigorúbb büntetésekre számíthatnak a szabálysértő fiatal sofőrök. Azoktól a 24 évnél fiatalabb vezetőktől, akik 2 év alatt 9 büntetőpontot szereznek, végérvényesen elveszik a jogosítványt, amit két év múlva szerezhetnek meg ismét, a 24 évnél idősebb sofőrök pedig akkor számíthatnak erre a büntetésre, ha 2 év alatt 12 büntetőpontot gyűjtenek be.

Az egyik legfontosabb szabály, amely év elején életbe lépett, a használtautó-vásárlásra vonatkozik. Az autó adás-vételhez eddig megkerülhetetlen volt a közjegyzőnél, rendőrségnél, adóhivatalnál való ügyintézés – január 1-től mindezeket egy helyen, a műszakiztató állomáson lehet majd elvégezni, s elegendő lesz hozzá a forgalmi engedély és az adásvételi szerződés bemutatása, közjegyző általi hitelesítésre nem lesz szükség.

Megszűnik az 5%-os gépjárműadó, helyette új díjat vezetnek be, amely várhatóan jelentősen kisebb lesz. A díjat a jármű kora és motorteljesítménye alapján határozzák meg.

A gépjárműadó mértéke 21-30 éves járművek esetében 1 kúna/kilowatt, 1-21 éves járművek esetében pedig 50 Kn/kilowatt. A sérüléseket nem veszik figyelembe, ezért többé értékbecslő szakember munkájára sem lesz szükség.

Az év elejétől nem kell műszakiztatni az új autókat, így az első regisztráció költsége kb. 250 kúnával csökken.