Új, lendületes csapattal működik tovább a HMIK

256

Tisztújító közgyűlés keretében új csapat vette át a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségének (HMIK) vezetését azzal az eltökélt szándékkal, hogy folytatják a sok évvel ezelőtt megkezdett munkát, és új lendületet hoznak a fiatalok életébe.

A 2011-ben megalapított Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösség (HMIK) alapítói úttörők voltak egy országos szintű ifjúsági szervezet létrehozásában, melynek célja, hogy aktív közösségi tevékenységbe vonja be a horvátországi magyar fiatalokat. Megalakulásukat követően az alapító csapat számtalan pályázatot és annál is több programot, rendezvényt valósított meg. Ösztöndíjat osztott, fotópályázatot hirdetett, szabadegyetemeken vett részt szinte az egész Kárpát-Medencében, műhelyfoglalkozásokat, film- és irodalmi esteket szervezett, és az ő a nevükhöz köthető a még ma is nosztalgiával emlegetett
Fiatalok Fesztiválja, amely minden év nyarán egy egész hétvégés, népszerű programot jelentett a horvátországi magyar ifjúság és a HMIK partnerszervezetei számára is.

– A HMIK megalapításával egyetlen célunk volt annak idején: kimozdítani a fiatalokat a mindennapi rutinból, megmutatni, hogy jó együtt lenni, közösek a kihívásaink, és ezekre megoldást is könnyebb közösen találni – hangsúlyozta Molnár Mónika, a HMIK legutóbbi elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy a lelkes csúzai és vörösmarti fiatalok személyében végre utánpótlás érkezett a szervezetbe.

A tisztújító közgyűlésen a tagok új, ötfős elnökséget választottak (Bonet Stefan, Tarnai Attila, Fábiján Melissza, Horák Natália, Horvát Sara Rebeka) a elnöki pozíciót Bonet Stefan, az alelnöki posztot pedig Tarnai Attila fogja betölteni. Az ellenőrző bizottság tagjai: Talpai Cinderella, László Renáta és Angyal Karola lettek.

– A csúzai Ács Gedeon Ifjúsági Egyesület az elmúlt időszakban valóban példaértékű tevékenységet folytatott, és szeretnénk, ha ez a lendület a HMIK által kiterjeszthető lenne az egész közösségünkre. Várjuk minden olyan fiatal csatlakozását, aki szeretne egy igazán aktív, befogadó közösséghez tartozni, lakóhelytől függetlenül. A HMDK-nak és Jankovics képviselő úrnak köszönhetően erős hátteret tudhatunk magunkénak, ez tehát az a pillanat, amikor hallathatjuk a hangunkat – szólt a közgyűlésen Bonet Stefan, a HMIK új elnöke.

A tisztújítón részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is, aki üdvözölte a kezdeményezést, és elmondta, hogy mindenképpen szeretnének nagyobb figyelmet fordítani a fiatalok ügyére a közösségen belül, aminek képviseletét a HMIK kiválóan ellátja majd.