Új kultúrotthon épült Főherceglakon

497

Hamarosan elkészül a drávaszögi Főherceglak (Kneževo) új, mintegy 1,8 millió kúnás ráfordítással, megyei és járási forrásokból épült kultúrotthona. Az első jelentős esemény a járási tanács év végi ünnepi ülése lesz, jövő év februárjától pedig teljes egészében használhatóvá teszik az épületet.

Zoran Kontak, a Baranyabáni (Popovac) járás elöljárója a Glas Slavonije napilapnak elmondta, Főherceglakon évek óta nincs olyan közösségi épület, ahol nagyobb rendezvényeket, lakodalmakat tarthatnának a helyiek. Az új objektum tervei 2014-ben készültek el, majd a megépítéséhez szükséges pénzt teremtették elő. Egy részét saját, járási forrásokból biztosították, a többit pedig Eszék-Baranya megye támogatásából pótolták.

A hamarosan elkészülő új, 300 négyzetméter alapterületű művelődési ház a település központi épülete lesz. Az első jelentős, itt tartott esemény a járási tanács év végi ünnepi ülése lesz. Jövő év februárjától lesz majd teljes egészében használható, amikor a tervek szerint teljesen berendezik.

Az új kultúrotthon lesz az első olyan épület a településen, amely járási tulajdonban van. Kontak már korábbi nyilatkozataiban is elmondta, Főherceglak az egyedüli olyan település, ahol az önkormányzatnak a tulajdonában csak egy kis helyiség, ahol a Helyi Választmány ülésezik, illetve a temető van. Az egykori Bellye Mezőgazdasági-ipari Kombinát igazgatósági épülete, amely egy időben szülészetként is funkcionált, a Bellye Rt. tulajdonában van, csakúgy, mint a levéltár épülete. A levéltár épületét ma is használják, az igazgatósági épület azonban eladó, de a járásnak ennek megvételére nincs pénze.

A rendszerváltás előtt fejlett település volt

Az osztrák állam tulajdonában van a futballstadion, a csárda és még néhány terület. Ezek korábban a Hypo bankéi voltak, amelyeket a pénzintézettől Ausztria megvásárolt, most pedig el szeretnék adni. A futballstadionért 33 ezer eurót, a csárdáért 9 ezer eurót kérnek. A járás mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket megszerezze, többek között uniós forrásokat is szeretnének megpályázni e célból. Különösen fontos számukra a Mária Krisztina díszpark megszerzése, egy több mint 7 hektáros területről van szó, amelyen jelenleg szintén több tulajdonos osztozik.

A ma már üresen álló, elhanyagolt gazdasági épületek méretéből is látszik, hogy egykor fejlett település volt Főherceglak. Akárcsak a régi tekepálya, a mozi épülete is romos. Egykori rendeltetéséről ma már csak az épületen levő tábla árulkodik. A Bellye Rt. valamikori központi épületének sincs már semmi funkciója. Amikor a főherceglaki mezőgazdasági gépgyártó üzem még működött, a település ezernél is több munkahelyet biztosított a drávaszögi embereknek. (mt)