Új könyvek érkeztek a központi magyar könyvtárba

428
10-knyvtr-3

A Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárába, amely a Pélmonostori Városi Könyvtár részlegeként működik, a napokban újabb könyvek érkeztek. A Nemzeti Könyvtár-sorozat 50 kötete a Bajai Városi Könyvtár ajándéka.

A Drávaszög területén ma a Pélmonostori Városi Könyvtár keretén belül működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára áll nyitva rendszeresen az olvasók előtt. Működésének anyagi hátterét teljes egészében a horvát kulturális minisztérium biztosítja. A magyar könyvtári állományt egyrészt ebből a forrásból, másrészt támogatások útján bővítik. Tavaly a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak, és vásároltak új könyveket.

Több anyaországi könyvtárral is kiváló kapcsolatot ápolnak, amelyek a könyvállomány frissítését is segítik. Legutóbb a Bajai Városi Könyvtár ajándékozott egy 50 kötetből álló értékes csomagot. A könyvek a Nemzeti Könyvtár-sorozatból valók, és a magyar írott kultúra legjavát gyűjtik egységes sorozatba.

 

10-knyvtr-4

 

Rabbi Zsolt, a magyar központi könyvtár vezetője azt mondja, igyekeznek folyamatosan újítani a könyvállományt, hogy kiszolgálják a 21. századi olvasók igényeit. Ehhez különböző pályázati lehetőségek is a rendelkezésükre állnak, de sokat segít a jól működő magyar-magyar könyvtárosi kapcsolat is. Ami pedig az olvasás népszerűsítését illeti, a könyvtár minden évben számos programmal készül.

Programjaikról tájékozódni lehet a www.gkbm.hr internetes és a könyvtár Facebook-oldalán.