Üzembe helyezték a pécs-ernestinovói távvezetéket

502
bf-villhalozat

A múlt héten átadták azt a 400 kilovoltos távvezetéket, amely Pécstől egészen a szlavóniai Ernestinovo településig húzódik. Az 1999-ben üzembe helyezett hévíz-zerjavineci távvezeték után tehát újabb összeköttetéssel erősödött a magyar villamosenergia-rendszer déli irányú kapcsolata.

A 42,1 kilométer hosszú távvezeték 117 „Fenyő” típusú oszloppal készült, a beépített oszlopok tömege meghaladja az 1330 tonnát, a felhasznált betonmennyiség pedig a 4840 köbmétert. A beruházás a horvát oldalon 159 millió kúnából valósult meg, az elkészült távvezeték összesen nyolc települést, ezen belül pedig 450 ingatlant érint.

„Az idén elkészült távvezetékkel tovább erősödött Magyarország és Horvátország energiaügyi kapcsolata, valamint nagyobb villamosáram-elérést biztosít a térség lakóinak” – mondta alkalmi beszédében Bencsik János, Magyarország energetikai ügyekért felelős államtitkára. Továbbá hangsúlyozta, hogy a világ komoly iramot diktál az energetikai szektor számára, és ezzel Magyarországnak is tartania kell a lépést.

A távvezeték üzembe helyezésén részt vett Nataša Vujec, a horvát szakminisztérium államtitkára, Damir Pečvarac és Dubravko Sabolić, a horvát villamos művek vezetőségi tagjai. Az átadási ünnepség utáni zümmögés, csattanás, az elektromos ívek azt jelezték, hogy üzembe helyezték a nagyfeszültségű távvezetéket, amit a résztvevők 100 méter távolságból egy kivetítő segítségével követtek.