Üzembe helyezték a pécs-ernestinovói távvezetéket

0
440
bf-villhalozat

A múlt héten átadták azt a 400 kilovoltos távvezetéket, amely Pécstől egészen a szlavóniai Ernestinovo településig húzódik. Az 1999-ben üzembe helyezett hévíz-zerjavineci távvezeték után tehát újabb összeköttetéssel erősödött a magyar villamosenergia-rendszer déli irányú kapcsolata.

A 42,1 kilométer hosszú távvezeték 117 „Fenyő” típusú oszloppal készült, a beépített oszlopok tömege meghaladja az 1330 tonnát, a felhasznált betonmennyiség pedig a 4840 köbmétert. A beruházás a horvát oldalon 159 millió kúnából valósult meg, az elkészült távvezeték összesen nyolc települést, ezen belül pedig 450 ingatlant érint.

- Reklám -

„Az idén elkészült távvezetékkel tovább erősödött Magyarország és Horvátország energiaügyi kapcsolata, valamint nagyobb villamosáram-elérést biztosít a térség lakóinak” – mondta alkalmi beszédében Bencsik János, Magyarország energetikai ügyekért felelős államtitkára. Továbbá hangsúlyozta, hogy a világ komoly iramot diktál az energetikai szektor számára, és ezzel Magyarországnak is tartania kell a lépést.

A távvezeték üzembe helyezésén részt vett Nataša Vujec, a horvát szakminisztérium államtitkára, Damir Pečvarac és Dubravko Sabolić, a horvát villamos művek vezetőségi tagjai. Az átadási ünnepség utáni zümmögés, csattanás, az elektromos ívek azt jelezték, hogy üzembe helyezték a nagyfeszültségű távvezetéket, amit a résztvevők 100 méter távolságból egy kivetítő segítségével követtek.