Ünnepélyesen átadták a felújított székházat

161
batina-hzavat1

Kiskőszeg/Batina – Ünnepélyes keretek között adták át szombaton a felújított HMDK-székházat. Az épület renoválását részben anyaországi támogatásokból, részben pedig a Darázsi járás segítségével sikerült megvalósítani.

Egy kívül-belül megújult épület várta a vendégeket szombaton a HMDK-székház avatásán. A munkálatok még nem fejeződtek be teljes egészében, de hamarosan minden a kiskőszegi alapszervezet rendelkezésére fog állni ahhoz, hogy a magyarságért folytatott munkájukat rendezett körülmények között végezhessék.

Az átadásra összesereglett vendégsereg az udvaron gyülekezett, hogy a magyar nemzeti színű szalaggal átkötött bejárat előtt meghallgassák a beszédeket. Elsőként Sipos Sándor, a HMDK-alapszervezet elnöke mondott köszönetet mindenkinek, aki támogatásával, munkájával hozzájárult a szervezet sikeres működéséhez.

– Először is a magyar kormánynak kell köszönetet mondanunk, hiszen elsősorban az ő támogatásuk révén sikerült az épületet ily módon felújítani: a Bethlen Gábor Alapból közel 53 ezer kúna támogatásban részesültünk. Sajnos Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője egészségügyi okok miatt nem tudott velünk lenni az átadón, ám augusztusban mindenképpen ellátogat majd hozzánk. Továbbá a Darázsi járás elöljárójának, Stipan Šašlinnak is köszönettel tartozunk a 10 ezer kúnás támogatásért, valamint az országos HMDK is hozzájárult anyagiakban a felújítás költségeihez. Más szponzoraink is voltak, a munka nagy részét önerőből oldottuk meg. Ebben a helyiségben az elkövetkezőkben kultúrműsorok, tanfolyamok, gyermekprogramok fognak helyet kapni – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor.

A főépület már teljes egészében elkészült, még a melléképületen van munka, amit a napokban be fognak fejezni.

 

Képkiállítás és alkalmi műsor

A megnyitón Jankovics Róbert, az országos HMDK ügyvezető elnöke és Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója is rövid beszédet mondott, majd pedig egy fiatal kiskőszegi leányzó elvágta a szalagot. A felújított épületben folytatódott az ünnepség, ahol rövid alkalmi műsorra került sor szavalatokkal, ének- és zeneszámokkal. Végül a szervezők egy kiállítás megtekintésére invitálták az egybegyűlteket, amelyeken a faluról készült régi fotográfiákat lehetett megtekinteni. Az átadás hivatalos része után állófogadással és beszélgetéssel zárult a program.

09-hazavato-2