Udruga Mađara u Rijeci slavi trideset godina postojanja

43

DZMH ogranak Primorsko-goranske županije jedan je od najstarijih aktivnih ogranaka koji je prošloga vikenda proslavio 30. obljetnicu postojanja.

DZMH ogranak Primorsko-goranske županije prije četiri godine dobio je svoje sjedište, te od tada svoje programe i okupljanja održavaju u Villi Anna koja je građena u secesijskom stilu. Imaju dvije aktivne sekcije, jedna je likovna, a druga pak literarna. Pri tome još vode i jednu igraonicu za djecu. Godišnje ostvare različite brojne programe. Likovna sekcija redovno izlaže u Rijeci, ali su više puta izlagali već i u Baranji i Slavoniji, kao i u Mađarskoj. Svake godine obilježe nacionalne blagdane, a vrlo je poznata i njihova manifestacija Mađarski dani u Rijeci, koji uvijek završe jednim balom.

-Nastojimo organizirati više programa članovima, kao i drugim manjinama koje žive ovdje. Na naše dvije velike manifestacije, likovni kreativni tabor i festival poezije, pozovemo predstavnike manjina sa području županije. Isto tako, veliki naglasak stavljamo na njegovanje materinjeg jezika, vodimo mađarsku igraonicu. Važno je da se u našoj udruzi mađarski jezik zadrži i da nas karakterizira zajedništvo – rekla je Zdenka Šibalin Klepac, predsjednica udruge.

Dodijeljene zahvalnice članovima utemeljiteljima

Jubilej je obilježen prigodnim druženjem, za što je izdana knjiga fotografija o proteklih 30 godina, a bivšim članovima utemeljiteljima zahvalili su se zahvalnicama za njihov požrtvovni rad.

-Jako volim dolaziti u udrugu. Osnovali smo zbor u kojem njegujemo tradiciju mađarske pjesme. Na našim probama uvijek vlada sjajno ozračje, ali najvažnije je da u tim prilikama možemo razgovarati na mađarskom – doznajemo od Margite Radonić, jedne od osnivačica.

Uz članove utemeljitelje, zahvalnice su dobili i simpatizeri i partneri udruge, pa je tako s ponosom zahvalnicu primio i saborski zastupnik Mađara, Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

-Krovna organizacije DZMH prošle godine, 2023. proslavila je tri desetljeća svoga postojanja i rada. Među prvim udrugama bila je DZMH Primorsko-goranske županije, osnovana 1994. godine. I, Villa Anna dokaz je koliko je ova udruga važna Vladi Mađarske, jer su za ovdašnju udrugu Mađara osigurali jednu ovakvu impozantnu zgradu za njeno sjedište. Putem udruge lokalni Mađari dobili su prigodu da budu zajednica Mađara – izjavio je saborski zastupnik Mađara.

Prigodno okupljanje završeno je domjenkom.

Veleposlanstvo Mađarske iz Zagreba na događanju je predstavljao Radovan Rus, konzul Mađarske.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.