U zmajevačkom surduku nastupit će violinistica Bernadett Nyári

Slijedeći vikend, pravac Zmajevac!

0
45

I ove godine na Vinskom maratonu posjetitelje očekuju vrhunski programi

Vinski maraton u Zmajevcu ubraja se među baranjska događanja koje odlikuje najveći interes. Na gastro-kulturalnom događanju već prošle godine sudjelovalo je 10 tisuća posjetitelja. Organizatori i ove godine, 23-24. rujna, očekuju barem toliko posjetitelja, koje će dočekati bogata programska ponuda. Mađarska zvijezda festivala biti će Bernadett Nyári.

Tijekom godina, u skladu s potrebama, neprestano se proširivao program Vinskog maratona. Najveći vinski festival regije i ove godine će, slično kao i prošle, biti dvodnevno događanje. U petak će, među ostalim, biti održana stručna kušanja vina, a u subotu će se održati, kako već samo ime kaže, vinski maraton. Osim toga, biti će kulturnih programa, koncerata i izložbi.

Zajednička kulturna ponuda tri naroda

Od Hajnalke Bistrican, jedne od glavnih organizatora, doznali smo kako će dvodnevna manifestacija započeti u petak, 23. rujna u 15 sati, u Mađarskoj kući u Zmajevcu, od tamo će krenuti povorka folklornih skupina. U povorci će osim domaćih folklornih skupina – plesne skupine Čardaš iz Suze i Kisasszonyok és Legények iz Batine – sudjelovati i predstavnici bošnjačkog i makedonskog folklora.

Povorka završava na pozornici postavljenoj u Katoličkom surduku, gdje će se održati kulturni program i službeno otvorenje vinskog maratona, potom će se održati plesna kuća mađarske i makedonske glazbe uživo u kojoj, naravno mogu sudjelovati svi koji imaju želju plesati.

Koncert počinje u 19 sati, koji neće samo zbog imena manifestacije biti maratonski, naime tri poznata izvođača će slijediti jedan za drugim na pozornici, osim domaćih, svirat će i predstavnici mađarske i makedonske glazbe, tako će publika moći čuti jedan takav multikulturalni glazbeni postav kakav do sada nije bilo prilike čuti.

-Koncert će otvoriti mađarska zvijezda Bernadett Nyári, na violini, nakon nje slijede Frajle, koje poznajemo već sa prošlogodišnjeg Vinskog maratona, a na kraju će nastupiti Tijana Dapčević, koja je 2014. godine na Euroviziji predstavljala Sjevernu Makedoniju. Zanimljivost nastupa je da će zvijezde sjediniti svoj nastup zajedničkom produkcijom – izjavila je za naš list Hajnalka Bistircan.

Dodala je kako suorganizator, Makedonija, neće od svoje kulture pokazati samo svoje narodne plesove i zabavnu glazbu, već će maratoncima pružiti mogućnost kušanja njihove gastronomije i vina. Osim njih, naravno da će i domaći i mađarski vinari ponuditi svoje proizvode na štandovima za „premium vinski maraton“ u petak, na kojima će se moći kušati isključivo vina vrhunske kvalitete.

Nestaju ulaznice za Vinski maraton u subotu

U subotu počinje vinski maraton, koji će i ove godine dostići maksimalne kapacitete, broj sudionika ograničen je na 2000 osoba.

-Online prijave na maraton moguće su do 20. rujna (https://bit.ly/3PRTfhs), ali će 200 ulaznica biti dostupno i onima koji se žele registrirati na dan maratona, biti će moguće kupiti ulaznicu na mjestu događanja u subotu ujutro od 9 sati. Novost ovogodišnjeg Vinskog maratona jeste da će se na oba glavna mjesta događanja, Reformirani i Katolički surduk, moći kupiti kuponi za piće (i eventualno čaše), koje će biti prihvatljive u svakome podrumu (koji sudjeluje u maratonu) – izvijestila je Hajnalka Bistrican o novitetima Vinskog maratona.

Vinski maraton počinje u 15 sati, sudionici mogu do 19 sati redom posjetiti sve podrume koji sudjeluju u zadatku.

Koncert u subotu počinje navečer u 7 sati, nastupit će Amadeus Band, koji je i na prošlogodišnjem Vinskom maratonu osigurao izvrsno ozračje.

Osim nabrojanih zvijezda, biti će koncerata na nekoliko lokacija, izvođači će neprestano nastupati jedni za drugima, ali i zbog bogate ponude jela i pića – naravno i ponude vina – biti će vrijedno 23-24. rujna posjetiti Vinski maraton u Zmajevcu.