U zemlji Sekelja učili su pripremiti baranjski fiš paprikaš

9

U ime Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), Erik Munk, šampion fiš paprikaša Karpatskog bazena i njegova ekipa podučavali su kuhare iz Transilvanije trikovima pripreme baranjskog fiš paprikaša.

Osobitom gastronomskom događaju mjesto je osigurao Edukacijski centar Teleki u Sovatu. Jer Erik Munk, šampion fiš paprikaša Karpatskog bazena iz Luga, kao predstavnik DZMH i njegova ekipa posjetili su zemlju Sekelja. Baranjska delegacija prevalila je toliki put s namjerom kako bi zainteresiranim mjesnim vlasnicima restorana, kuharima prezentirali trikove pripreme baranjskog fiš paprikaša.

Što se tiče potrebnih sastojaka, naši su osigurali ribu i začinsku papriku, a sudionici su pripremali hranu prema uputama prvaka. Pričajući o baranjskim gastronomskim specijalitetima, mještani su pokazali zainteresiranost i prema šaranu u rašljama, tako je ekipa iz Baranje i od toga pripremila degustaciju.

– Zemlja Sekelja je prekrasna, tako smo s ekipom pokušali razgledati znamenitosti u okolici tijekom dva dana pripreme tečaja. Naravno, i tamo se kuha fiš paprikaš, ali na sasvim drugačiji način. Mi smo prezentirali baranjski način kuhanja, koji je puno jednostavniji i ne zahtjeva veće pripreme. Inače, svatko voli pojesti ribu, ali puno njih ne zna ju pripremiti. Nakon moje izjave, novinar je vrlo prikladno sažeo bit naše metode: „Dok drugdje fiš paprikaš čeka na gosta, dotle u Hrvatskoj gost ček na fiš paprikaš“. Dao sam preporuke predstavnicima restorana kako ovaj fiš paprikaš uvrstiti u njihove jelovnike, pa se može dogoditi da će se u skoroj budućnosti u Transilvaniji moći uživati u jednom od najpopularnijih elemenata baranjske gastronomske tradicije – izjavio je za naš list Erik Munk, šampion fiš paprikaša.

Tečaj kuhanja baranjskog fiš paprikaša bio je odličan, kao gost prisutan je bio i Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.