U Zagrebu prisjećanje na Józsefa Antalla povodom 90. obljetnice njegovog rođenja

0
34

Povodom 90. obljetnice rođenja Józsefa Antalla, prvog premijera Republike Mađarske nakon promjene sustava, Veleposlanstvo Mađarske u Zagrebu zajedno s Hrvatsko – mađarskim društvom prijateljstva i Vijećem mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali su prisjećanje i polaganje vijenaca pri zagrebačkom spomeniku postavljenom 2002. godine.

József Antall prvi demokratski izabrani premijer Mađarske do svoje smrti zalagao se za prijateljstvo između hrvatskog i mađarskog naroda, radio je na unapređenju suradnje dviju zemalja i imao istaknutu ulogu u tome da, u izuzetno teškome razdoblju osnivanja hrvatske države, Zagreb dobije humanitarnu i diplomatsku pomoć, kao i oružje neophodno u samoobrani.

U glavnome gradu Hrvatske jedna ulica nosi njegovo ime, a 2002. godine je pak postavljena bista u sjećanje na njega, koju su zajedno inicirali Ferenc Mádl i Stipe Mesić, tadašnji mađarski, odnosno hrvatski predsjednici. Od tada svake godine pri njegovoj bisti, na godišnjicu rođenja, zagrebački Mađari organiziraju svečanost polaganja vijenaca. Ovo je jedini spomenik Józsefu Antallu na javnom mjestu, izvan granica Mađarske.

Na ovogodišnjem prisjećanju govor su održali dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu i Tanja Horvatin, osobna izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, a vijence su položile domaće mađarske udruge i Veleposlanstvo Mađarske u Zagrebu, kao i predstavnici Grada Zagreba.

Demcsák Csaba