U Zagrebu održana sjednica Savjeta za nacionalne manjine pod predsjedanjem Tibora Varge

17

U četvrtak je krovna organizacija za nacionalne manjine, Savjet za nacionalne manjine, održao svoju 103. sjednicu. Ovo je bila prva sjednica koju, nakon 20 godina, nije vodio Aleksandar Tolnauer, već Tibor Varga kojeg je u lipnju Hrvatska vlada imenovala kao njegovog nasljednika.

Pored uobičajenih zahtjeva administrativne prirode za usklađivanjem troškova, na dnevnom redu je bio tijek registracije manjinskih vijeća – (ne) isplata troškova izborne promidžbe nakon manjinskih izbora 07. svibnja – odnosno, nužnost izmjene Pravilnika o naknadi troškova i nagradi za rad članovima vijeća.

-U svome mandatu više pažnje ću posvetiti rješavanju problema koji se odnose na rad manjinskih vijeća i manjinskih predstavnika. To je jedna od osnova sustava manjinskih prava, tiče se svih nacionalnih manjina i puno naših sunarodnjaka sudjeluje u tome. Najhitniji problem jeste ponovni upis vijeća i predstavnika u Registar vijeća, od 339 manjinskih vijeća izabranih u svibnju, ponovno ih se upisalo tek 100, a od 105 izabranih predstavnika samo 68. Prisutni državni tajnik Ministarstva pravosuđa obećao je kako će se do kraja 31. listopada završiti sve registracije. Što se tiče Savjeta, mi ćemo svoj rad nastaviti u listopadu već slijedećom sjednicom, na čijem dnevnom redu sudjeluje rasprava o godišnjem izvješću Hrvatske radiotelevizije – izjavio je za naš list Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.   

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.