U Vukovaru su se prisjetili tragičnih događaja od prije 29 godina

0
38

U skladu sa važećim pravilima okupljanja, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) i Udruga Mađara grada Vukovara su se u uskom krugu prisjetile žrtava Vukovara i njihovog herojskog čina.

Za mještane Vukovara studeni je razdoblje prisjećanja na pad grada. Svake se godine u ovo vrijeme prisjećaju nevinih žrtava i herojskih branitelja koji su po cijenu svojih života branili domovinu i vlastiti dom pred superiornim agresorom.

Vukovar je skupo platio

Grad na obali Dunava, je 26. kolovoza 1991. godine opkolila srpska vojska, ali ga je tek 18. studenog uspjela zauzeti. Tromjesečna opsada zaokupila je neprijateljske snage, a obrana Hrvatske se mogla organizirati drugdje, tako da se vojska nije mogla probiti dalje u unutrašnjost zemlje. No, za sve to, Vukovar je platio skupu cijenu, umrlo je više od tisuću i pol ljudi – uključujući 52 Mađara -, a popis nestalih je i danas dugačak. Za poginule branitelje stvoreno je zasebno groblje. Grobnice od crnog i sivog mramora nižu se kao uspomena na ljudsku okrutnost.

- Reklám -

Komemoracija

Udruga Mađara grada Vukovara se svake godine 16. studenoga prisjeća mađarskih žrtava opsade Vukovara na mjesnom memorijalnom groblju. Za razliku od prethodnih godina, ove godine se zbog epidemije, komemoracija odvijala u užem krugu.

Prisutnima se najprije obratila predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara, Rozalija Jakumetović. Istaknula je herojstvo i domoljublje vukovarskih branitelja i pročitala imena 52 mađarske žrtve koje su pale tijekom opsade grada. Zatim su predstavnici udruga i organizacija položili vijence.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali saborski zastupnik mađarske manjine, Robert Jankovics, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Béla Gárdos, prva zamjenica mađarskog veleposlanstva u Zagrebu, Zsófia Gyöngyös te zamjenik načelnika Općine Bilje, Erik Munk.

Komemoracija se nastavila na Ovčari gdje su trojica Mađara bila među 197 ubijenih civila i vojnika.