U Vukovaru je održano prisjećanje na žrtve opsade od prije 30 godina

Tužna obljetnica

0
5

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) i Udruga Mađara grada Vukovara i ove godine su se prisjetili Mađara poginulih u opsadi grada na vukovarskom Memorijalnom groblju.

Studeni je mjesec žalosti u cijeloj Hrvatskoj, strahote Domovinskog rata 1991. godine su baš na ovaj mjesec poprimile najveće dimenzije. Tada je nakon 87 dana čvrste opsade pao Vukovar, grad na desnoj obali Dunava. Tri mjeseca opsade prikovala su neprijateljske snage, tako se drugdje mogla organizirati obrana, pa u unutrašnje dijelove države srpske snage više nisu mogle prodrijeti. Ali, za sve to, Vukovar je platio veliku cijenu, umrlo je više od tisuću i pol osoba – među njima najmanje 180 hrvatskih Mađara, a još i danas je dugačka lista nestalih. Za poginule osnovano je posebno groblje. Za sve jednaki nadgrobni spomenici od sivog i crnog mramora nizaju se na groblju kao podsjetnik na ljudsku okrutnost i zlobu.

Prisjećanje svake godine

Udruga Mađara grada Vukovara svake se godine 16. studenoga prisjeti mađarskih žrtava opsade grada na mjesnom groblju. Na ovogodišnjem prisjećanju se prvo Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara, obratila okupljenima. Istaknula je junaštvo i patriotizam branitelja Vukovara i pročitala je imena 180 poznatih, za vrijeme opsade palih, žrtava Mađara.

-Dugo smo tako znali da je u opsadi grada 52 naših mađarskih sunarodnjaka izgubilo živote, a iz crkvenih zapisa smo nedavno uspjeli saznati, da je taj broj, na žalost, puno veći. Po najnovijim podacima oko 180 vukovaraca koji su umrli za vrijeme opsade su se prema podacima popisa stanovništva iz 1991. godine izjasnili kao Mađari – izjavila je za naš list Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara.

Na prisjećanju je sudjelovao i Potápi Árpád János, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, koji se također, obratio prisutnima. U govoru je istaknuo kako danas, trideset godina kasnije Vukovar za nas može biti grad nade. Dodao je, zadatak naše dobi jeste da učimo iz prošlosti i da budućnost gradimo u suglasju s drugim nacijama. – Ako taj primjer možemo pružiti našoj djeci, unucima, tada, mislim, možemo razmišljati o jednoj zajedničkoj europskoj budućnosti. Svake godine zahvalimo vukovarcima na ustrajnosti i pognimo glave u spomen hrvatskim i mađarskim žrtvama – rekao je državni tajnik.

Nakon govora, prisutni predstavnici institucija i udruga položili su vijence kod vječnog plamena.

Na prisjećanju su nazočili zamjenik gradonačelnika grada Vukovara, Filip Sušac, Pirityiné Szabó Judit, voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku, Gyöngyös Zsófia, prva savjetnica, zamjenica veleposlanika, Fuzik János, generalni konzul Mađarske u Osijeku, kao i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara.

Prisjećanje se nastavilo na mjestu pogubljenja na Ovčari, gdje je među 197 ubijenih vojnika i civila bilo troje mađarske nacionalnosti.