U Vardarcu je vikend protekao u znaku sjećanja

U čast palim braniteljima polaganje vijenaca i memorijalni nogometni turnir

27

Članovi obitelji, prijatelji, suborci i predstavnici civilnih udruga okupljaju se svake godine 13. kolovoza u središtu Vardarca kod spomen-ploče podignute u čast Vardarčanima poginulima u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pokazuju da ne zaboravljaju one koji su živote dali za slobodnu Hrvatsku. Nogometni klub Vardarac odaje im počast nogometnom utakmicom.

Polaganje vijenaca u centru sela

Ivica Litarić poginuo je 13. kolovoza 1993. godine, Josip Feher i Lajoš Gerber pali su 1. studenoga 1995.

Dan Ivičine smrti nekadašnji mjesni odbor proglasio je danom sjećanja. Njega su upucali četnici, zajedno sa dva suborca (jedan od suboraca bio je 30-godišnji Josip Bango Dodo iz Kopačeva) kao člana 9. Baranjske brigade prije 29 godina na osmatračnici između Sarvaša i Osijeka. Među njima Ivica je bio najmlađi, svoj 25. rođendan već nije mogao proslaviti.

U nedjelju su u središtu Vardarca, kod spomen-ploče podignute u čast Vardarčanima poginulima u Domovinskom ratu, vijence položili i upalili svijeće predstavnici mjesnih civilnih udruga, nogometni klub, izaslanici osječke veteranske vojne policije i Željko Cickaj, načelnik Općine.

Dvodnevni memorijalni turnir s poznatim gostima

Među poginulim braniteljima su Josip Feher, Lajoš Gerber i Ištvan Makovec bili članovi nogometnog kluba u Vardarcu, tako smatraju važnim da čuvaju sjećanje na nekadašnje igrače, stoga se njima u čast svake godine okupljaju i na nogometnom igralištu. Zapale svijeću u čast svojih bivših suigrača i polože vijenac ispred spomen ploče na zidu sjedišta kluba. Dario Kiš, jedan od čelnika NK Vardarca, rekao je kako su ove godine, na memorijalnom turniru Gerber-Feher-Makovec, na igralište prvo izašli najmlađi igrači kluba, tri nogometna uzrasta Vardarca igrali su protiv tri momčadi iz Bizovca. Drugog dana ugostili su momčad slovačke nacionalne manjine iz Josipovca Punitovačkog. Tog dana su svojom nazočnošću memorijalni turnir uveličali treneri hrvatske U17 reprezentacije i hrvatske mlade reprezentacije, kao i članovi Hrvatskog nogometnog saveza, koji su pratili utakmice, a djeca i roditelji mogli su se slikati s njima.

30. KOLOVZA U PRETKOLU HRVATSKOG NOGOMETNOG KUPA UTAKMICA VARDARAC-KARLOVAC

Među počasnim gostima bile su poznate osobe kao što su Robert Jarni ili Petar Krpan, igrači brončane hrvatske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 1998. godine, koji danas pomažu razvoju mladih.

-Raduje nas što je i ovogodišnji memorijalni turnir imao tako lijepi broj sudionika i kako nam jačaju odnosi s prijateljima iz Bizovca i Josipovca Punitovačkog. Još jednom je dokazano kako sport pruža velike mogućnosti za uspostavljanje i izgradnju odnosa među ljudima – izjavio je za naš list Dario Kiš, te dodao, smatraju važnim da iz godine u godinu odaju počast onim Vardarčanima koji su živote dali za slobodnu Hrvatsku.

Ponovno skreće pažnju na utakmicu koja će se odigrati 30. kolovoza, na koju očekaju sve navijače NK Vardarca, jer će se odigrati najvažnija utakmica od osnutka kluba, na teren će izaći protiv drugoligaške momčadi grada Karlovca.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.