U tijeku su radovi na reformiranoj crkvi u Kotlini

0
47

Nastavljaju se daljnji radovi na obnovi unutrašnjosti i vanjštine reformirane crkve u Kotlini uz potporu Ministarstva kulture i medija RH u iznosu od 700 tisuća kuna.

U proteklim desetljećima, najveći dio vjerskih objekata koja koriste Mađari u Hrvatskoj dospjela su u jako oronula stanja. Za zaštitu i obnovu istih, DZMH je proteklih godina uspjela priskrbiti značajne svote iz hrvatskih i mađarskih državnih izvora, tako je većina tih objekata obnovljena, dok ostatak još čeka na radove.

U ove posljednje ubraja se i reformirana crkva u Kotlini. Mještani Kotline crkvu su izgradili nakon što je 1803. godine stara crkva zajedno s školom izgorjela do temelja. Izgradnja crkve na padini brda trajala je tri godine. Kroz stoljeća su se pomakli temelji, pa je tornju prijetilo urušavanje. Uz posredovanje DZMH, stručni talijanski tim je u ljeto 2019. godine spasio crkvu. To su bili stručnjaci koji su učvrstili i temelje tornja u Pizzi, pa su nakon toga mogla uslijediti i ostala obnavljanja na objektu. Nakon  prošlogodišnjeg rekordnog iznosa od 900 tisuća kuna, ove godine je Ministarstvo kulture i medija odlučilo o novom velikom iznosu potpore, ovaj puta je ovome cilju namijenjeno 700 tisuća kuna. Dodijeljena svota značajna je i iz razloga jer je od 924 predanih zahtjeva, 342 odobreno, a među njima su mauzolej rimskog cara Dioklecijana u Splitu (1,5 milijuna) i katedrala Svetoga Jakova u Šibeniku (750 tisuća) dobili veći iznos potpore nego crkva u Kotlini. Plan stručne obnove crkve nastao je uz potporu vlade Mađarske.

-Prema prvome krugu projekta, u tijeku su obnavljanja na unutrašnjosti crkve. Obnovili su popucale lukove, uveli električnu struju i oličili unutarnje zidove. Osim toga, crkva u Kotlini dobiti će novi pod, a u tijeku su i stolarski radovi. Obnovljena su vrata koja su, s obzirom da je građevina zaštićeno kulturno dobro, vraćena u prvobitan originalan izgled. Nadamo se kako bi se uskoro moglo završiti sa žbukanjem i ličenjem vanjskih zidova što je, također, dio projekta – izjavio je za naš list župnik Đerđ Varga.

„Bez potpore bi se naša crkva vjerojatno urušila“

Kada sam otišao u Kotlinu kako bih pripremio nekoliko fotografija o radovima na obnavljanju, primio me je domar župnog ureda Jožef Kelemen. Proveo me uokolo, pokazavši mi dosadašnje rezultate. Na njemu se vidjelo koliko mu je prirasla k srcu sudbina reformirane zajednice i njihove crkve.

-Nekada su se crkve gradile i obnavljale iz donacija, 60-70 tih godina stigla su novčana sredstva i iz zapadno europskih župa. Danas to više ne funkcionira tako. Iz srca se radujem što je država dodijelila ovoliku potporu zahvaljujući kojoj ćemo obnoviti našu crkvu. Bez te pomoći, naša crkva bi se vjerojatno urušila kroz par godina – rekao je Jožef Kelemen, naglašavajući kako jedva čeka kako bi crkvu mogli mještani opet koristiti.