U subotu su u Korođu glavnu ulogu imali dječji plesači

0
9

Festival dječje pjesme i plesova, u organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“, od 2016. godine pruža mogućnost druženju i prezentaciji dječjih plesnih skupina Mađara u Hrvatskoj. Ove godine sudjelovalo je više od tristotinjak malih plesača iz tri županije.

Udruga za njegovanje običaja Mađara „Korogy“ osnovana je 2009. godine s ciljem njegovanja običaja glazbenika Mađara u naselju. Oni su prvo organizirali susret glazbenika u Korogyu i zapravo je uspjeh susreta bio inspiracija kako bi se osnovala Udruga za njegovanje običaja „Korogy“, koja se danas ponosi brojnom dječjom plesnom skupinom od tri uzrasta. Organizatori su brojnih velikih događanja koja su namijenjena svim stanovnicima naselja iz vremena Arpadovića.

-Shvatili smo da se u krugovima Mađara u Hrvatskoj osnivaju nove dječje plesne skupine i nastojimo njima dati prostora na našem festivalu. Mislim, da smo mi ti koji su među prvima organizirali dječji festival. U prve dvije godine smo u programu imali i natjecanje u pjevanju ali, s obzirom da u regiji već postoji više natjecanja u pjevanju, ostavili smo samo dio koji se odnosi na plesače – rekao je Zoltan Čerepeš, predsjednik Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“ .

Sudionike događanja od prošle subote pozdravio je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, Davor Adžić, načelnik Općine Tordinci i izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije, Marko Vukolić, koji su s pohvalom govorili o radu udruge iz Korođa.

Na pozornici su, osim plesača domaćina Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“, nastupile i skupine iz Laslova i Kulturno-umjetničkog društva Petefi Šandora iz Dalj Planine, dječja plesna skupina Gerle Kulturno-umjetničkog društva iz Vardarca, plesna skupina Csillagszemű DZMH iz Belog Manastira, članovi dječje plesne skupine Hajnalcsillag Kulturnog društva Jokai Mor iz Suze, plesači iz Velike Pisanice, od svih se mogla vidjeti po jedna lijepa produkcija; gostujuća skupina susreta bio je zbor ukrajinske nacionalne manjine u Vukovaru.

Festival je ostvaren uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.