U Splitu zajednička izložba slikara iz Baranje, Zagreba i primorja

0
20

DZMH ogranak Splitsko-dalmatinske županije je, u okviru Dana mađarske kulture u Splitu, organizirao izložbu slika uz sudjelovanje udruga iz Belog Manastira i Rijeke.

Od svoga osnivanja, DZMH ogranak Splitsko-dalmatinske županije radi na očuvanju kulture i identiteta lokalne zajednice Mađara. U svome sjedištu okupljaju se svaki tjedan, obilježavaju mađarske nacionalne blagdane, a održavaju i tradicionalne godišnje manifestacije.

Redovno organiziraju izložbe, na koje pozivaju i goste. Za vikend je, u okviru Dana mađarske kulture u Splitu, predstavljena izložba slika domaćih umjetnika i umjetnika sekcija ogranaka DZMH iz Rijeke, Belog Manastira, ali i Zagreba, a stiglo je radova i iz Budimpešte.

Izložbu su otvorili Aniko Tripolski, predsjednica splitske udruge, Adrijan Horvat, voditelj slikarske sekcije iz Belog Manastira, kao i Lahorka Rožić, akademska slikarica, članica   Mađarskog kulturnog društva Ady Endre iz Zagreba. Događanju je prisustvovao i Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

Likovna sekcija DZMH ogranka Beli Manastir ne predstavlja se po prvi puta u Splitu

-U Splitu smo izložili ona ulja na platnu koja su pripremili baranjski i vojvođanski amaterski i profesionalni umjetnici na posljednjem umjetničkom taboru, a tema je bila baranjski krajobraz. Među radovima naše udruge, mjesto su pronašle i moje metalne skulpture – izjavio je za naš list Adrijan Horvat, dodajući kako je njihovom putu potporu pružio Savjet za nacionalne manjine.

Izložba je bila korisna za sve sudionike, jer osim što su sekcije mogle međusobno vidjeti rezultate rada, mogli su razmijeniti i iskustva.