U Puli su se prisjetili herojske smrti poginulih vojnih mornara

U čast herojske pogibije vojnih mornara, 10. lipnja je održano prigodno prisjećanje na pulskom groblju pri spomen-ploči postavljenoj 2017. godine, kojemu je prisustvovalo i čelništvo krovne organizacije Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

Svake godine 10. lipnja održi se prigodno prisjećanje na pulskom groblju, naime, to je spomen-dan mađarske mornarice i na herojski poginule vojne mornare. Na taj dan, 1918. godine, potonulo je gospodarsko, inženjersko i stručno mađarsko znanje, bojni brod Sveti Stjepan, simbol vrhunca vojne tehnike.

Svaki korak izgradnje bojnoga broda bio je pod budnim okom javnosti, kao što je i zbog gubitka tugovala cijela nacija. Građen je dvije godine, 1914. godine pušten je u more u riječkoj luci, ali je u službu stupio tek slijedeće godine, nakon što je u Puli opremljen potpunim naoružanjem i nakon što je završena izobrazba posade od 1087 članova. Nažalost, karijera bojnog broda je nedostojno završila: na svojoj prvoj dužnosti potopila su ga dva talijanska vojna glisera bez da je brod ikada ispalio i jedan vrijedan hitac.

Spomen-ploča na mornaričkom groblju

Groblje u Puli jedno je od najvećih vojnih groblja u Europi, posljednje počivalište za više od 150 tisuća vojnika, mornara, među njima i 157 mađarskih. Članovima DZMH ogranka Istarske županije, uspjelo je identificirati 15 mornara prema natpisu na nadgrobnom spomeniku, prema imenu, nadgrobne spomenike ukrasili su cvjetovima u nacionalnim bojama. Udruga je 2004. godine postavila spomen-ploču na groblju u sjećanje na pulske mornare i vojnike Mađare poginule u Prvom svjetskom ratu. Prije nekoliko godina, 2016. mađarski parlament je 10. lipnja proglasio spomen-danom na herojski poginule mađarske vojne mornare.

-Na današnji dan, zajedno s Mađarima iz Pule i Hrvatske, ponovno smo se prisjetili 10. lipnja 1918. godine, bojnog broda Svetog Stjepana i herojske pogibije mađarskih vojnih mornara ovdje u blizini Pule. Uz pomoć mađarske vlade, 2017. godine, uspjeli smo obnoviti i smjestiti ovaj spomenik. Jako sam sretan što ovaj običaj i ove godine možemo nastaviti – izjavio je dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu.

Zajedničko obilježavanje

Veleposlanstvo Mađarske u Zagrebu je u suradnji sa Mađarskim kulturnim društvom Móricz Zsigmond iz Pule organiziralo polaganje vijenaca i prisjećanje, na kojemu su sudjelovali i članovi predsjedništva krovne organizacije DZMH.

-Na jednom takvom mjestu, gdje je sahranjeno 150 tisuća mornara i vojnika, naša prva misao uvijek je – koliko je rat besmislen. Ali, poznavajući povijest, znamo da je ovdje, na ovome groblju, svoje vječno počivalište našlo barem 157 mađarskih osoba, najveći dio njih je umrlo točno prije 104 godine, dakle, na dan potonuća bojnoga broda Svetoga Stjepana. Ovo tužno mjesto nas istovremeno podsjeća i na to da je bilo doba kada su Mađari, zajedno sa svojim susjedima Hrvatima i Austrijancima, bili najveći, kada su bili dijelom takve vojske koja je imala 135 tisuća mornara, a 20 % njih su bili Mađari. Na to razdoblje možemo biti ponosni ovdje, u Puli – rekao je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj.

Prisjećanju je prisustvovala i Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske županije, kao i Ivona Močenić i Bruno Cergnul, zamjenici gradonačelnika Grada Pule.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.