U Pečuhu je predstavljena knjiga DZMH 30

21

Zaklada za Mađare preko granica održala je raspravu u kombinaciji s predstavljanjem knjige pod naslovom „30. godišnjica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske“ u ponedjeljak navečer u Pečuhu.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) u svibnju je obilježila 30. godišnjicu postojanja velikom svečanom sjednicom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Tom prigodom predstavljena je i knjiga koja povijest DZMH prikazuje bez potrebe za cjelovitošću – događaje koji su prethodili, osnivanje i godine, desetljeća koja su uslijedila, uspjehe, ali i žestoke borbe koje su im bile nametnute. Drugi dio izdanja daje pregled najvažnijih prekretnica i postignuća udruge za zaštitu i zastupanje interesa od prijelomne 2016. godine pa gotovo do danas.

Publikacija je predstavljena u ponedjeljak u Pečuhu, u Mađarskoj Kući Pannon u organizaciji  Zaklade za Mađare preko granica, prisutni su bili Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i László Őri, predsjednik županijske skupštine Baranjske županije.

Dr. Béla Bokor, predsjednik kuratorija Zaklade za Mađare preko granica pozdravio je sudionike i predstavio Róberta Jankovicsa spomenuvši dugotrajne dobre odnose Zaklade i DZMH. Potom je upitao Róberta Jankovicsa o DZMH, koja ove godine obilježava svoj 30. jubilej, čija je svrha bila napisati svezak koji će sažeti povijest krovne organizacije.

Róbert Jankovics rekao je kako je knjigu napisao Arpad Pasa, počasni predsjednik, naime o najranijoj povijesti udruge nastale 1993. godine, on zna najviše. Spomenuo je kako je udruga 1998. godine sudjelovala u velikoj potpori tadašnje Vlade Mađarske, nakon čega je slijedilo ne baš povoljno razdoblje između 2002. i 2010. godine, kada matična država nije priznavala zajednice Mađara izvan granica. Srećom, ta vremena su prošla – naglasio je – i na DZMH, iz perspektive 30 godina, možemo gledati kao na uspješnu priču.

-Znajući kroz koje nedaće je naša zajednica prošla u proteklih stotinjak godina, možemo biti ponosni na postignute uspjehe i na činjenicu da ovdje još uvijek postoji „mađarski život“ u zajednici. Škole su nam dobro opremljene, gradimo vrtiće, imamo sustav stipendiranja, sve s ciljem kako bi i za 50 godina imali aktivnu mađarsku zajednicu u Hrvatskoj – rekao je Róbert Jankovics.

O suradnji DZMH sa zajednicama Mađara izvan granica, rekao je kako valjda još nikada do sada nije postojao ovako dobar sustav poznanstava među udrugama Mađara izvan granica, kao danas. Zajednice podupiru jedna drugu, to je ogroman uspjeh nacionalne politike Mađarske. A u zadnjih 6 godina je i Zagreb, Vlada Hrvatske, stala uz ciljeve DZMH, što je, također veliki uspjeh – izjavio je.

Govorio je i tome kako danas krovnom organizacijom DZMH upravlja jedan mladi tim ljudi, među kojima je on najstariji. Najveća zasluga naše zajednice jeste da smo znali stvoriti takve uvjete u kojima je ponovno dobro biti Mađarem u Hrvatskoj, djeca nam mogu učiti na materinjem jeziku od vrtića do visokog obrazovanja i imaju na što računati i kao zaposlenici.

Na kraju promocije, svaki sudionik dobio je po primjerak promovirane knjige.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.