U osječkom Centru Mađara otkrivena je spomen ploča Áronu Tamásiju

79

Kao završno događanje godini posvećenoj Áronu Tamásiju, sredinom prosinca, diljem Karpatskog bazena i dijaspore, na deset mjesta su otkrivene ploče u spomen Áronu Tamásiju. Jedno od tih mjesta je u Osijeku, gdje je spomen ploča smještena na zid Prosvjetno kulturnog centra Mađara, koju su otkrili Janoš Andoči, ravnatelj centra i dr. János Hargitai, zastupnik u mađarskom parlamentu.

,,Nismo u mogućnosti odreći se odanosti“ – ovo su riječi koje stoje na spomen ploči postavljenoj na ulazu u Prosvjetno-kulturni centar Mađara.

Ploču u spomen piščevog rada otkrili su 16. prosinca 2022. godine. Janoš Andoči, ravnatelj Prosvjetno-kulturnog centra, u svom svečanom govoru podsjetio je kako je pisac Áron Tamási takav sastavni dio mađarske kulture, koji svojim radom potvrđuje poznatu izreku ,, države mogu biti ograničene granicama, ali se narod i nacija ne mogu ograničiti“. Uz taj je moto dr. János Hargitai, zastupnik u mađarskom parlamentu, istaknuo kako odanost naciji nije stvar izbora, već obveza koja postoji od trenutka našeg rođenja.

Postavljanje spomen ploče uveličano je sviranjem na citri Zoltana Eloa, recitiranjem Margite Bajči i video uradcima učenika viših razreda.

Glavni pokrovitelj godine sjećanja, na 125. godišnjicu rođenja Árona Tamásija, je László Kövér, predsjednik mađarskog parlamenta, a organizator niza programa je Magyarság Háza. Kao završnica godine sjećanja, diljem Karpatskog bazena i dijaspore, na deset mjesta su otkrivene ploče u spomen Áronu Tamásiju. 16. prosinca istovremeno su otkrivene spomen ploče u Révkomáromu (Felvidék), u Osijeku u Hrvatskoj i u Lendvi u Sloveniji, a drugi dan u Beregszászu u Zakarpatskoj oblasti. Spomen ploče su otkrivene još u njemačkom Kastlu, u australskom Brisbaneu, u južno afričkom Johannesburgu, u Buenos Airesu (Argentina), u Clevelandu u SAD-u i u Edmontonu u Kanadi.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.