U Osijeku je otvorena izložba Susreti – Vatra i voda

19

U Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku, u organizaciji Udruge prijatelja grada Rijeke otvorena je izložba Márije Nikolauszné Pintér, tekstilne dizajnerice, tapiseristice, koju su inspirirale vatra i voda.

Udruga prijatelja grada Rijeke, sa sjedištem u Pečuhu, osnovana je 2016. godine s ciljem očuvanja mađarskih povijesnih baština u Rijeci i na primorju, odnosno održavati što čvršću suradnju između Hrvatske i Mađarske. Organiziraju kulturna događanja, među kojima je i izložba Susreti – Vatra i voda, Márije Nikolauszné Pintér, tekstilne dizajnerice, tapiseristice.

Márija Nikolauszné Pintér, 36 godina predavala je u srednjoj umjetničkoj strukovnoj školi u Pečuhu. Nakon diplome profesora likovne umjetnosti i geografije u Budimpešti, završila je smjer tekstila na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti, koje je ujedno i vizualni odgoj te ekološka kultura.

-Imala sam više izložbi, ova sadašnja je rezultat 20 godina rada. Tehnika koju ja koristim je vrlo spora, u godini dana ne mogu pripremiti više od jedan ili dva djela. Ova trenutna je serijal od dvadeset četiri djela. Svoje teme najradije crpim iz prirode, ali prisutne su i duhovne vrijednosti. Mentalne veze nastojim slikovito prikazati i složiti u kompozicije. Kako čitam Bibliju, tako riječi oživljavaju u meni i dobijem jednu cjelovitu sliku o duhovnim vezama – izjavila je umjetnica za naš list.

Govor su održali Janoš Andoči, ravnatelj mađarskog centra, Márton Inkei-Farkas, predsjednik Udruge prijatelja grada Rijeke, a Ferenc Kalmár, povjerenik ministra za razvoj politike susjedskih odnosa Mađarske, svečano je otvorio izložbu.

-Izložba i svi događaji koji grade i pletu niti nacije, tkivo nacije nit po nit, također su jako važni. Znamo da su Pečuh i Osijek pobratimljeni gradovi, umjetnica je jedna baranjska predstavnica umjetnosti, njezin život ju veže uz Baranju. O ovoj izložbi mogu samo reći da susret vatre i vode nije ništa drugo nego život. Pokušavamo balansirati, pokušavamo napredovati, riješiti probleme između vatre i vode. Čitao sam citat pape Franje koji kaže, da je čovjek jedino takvo stvorenje na Zemlji, u kome se susreću materijalni i transcendentni svijet – moglo se ćuti u govoru povjerenika ministra.

 

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.