„U Općini Kneževi Vinogradi nemoguće je raditi iz oporbe. Ako hoćemo bolju općinsku vlast – moramo pobijediti na izborima 16. svibnja!“

0
164
Božo Čerkez

BOŽO ČERKEZ, BIVŠI NAČELNIK OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

- Reklám -

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je raspisala lokalne izbore. Istim aktom prestali su mandati svih dužnosnika izabranih prije četiri godine. Prigodom ove aktualne teme razgovarali smo sa Božom Čerkezom, bivšim načelnikom Općine Kneževi Vinogradi, sada nezavisnim općinskim vijećnikom u općinskom Vijeću, koji je u protekle četiri godine bio oporba aktualnoj općinskoj vlasti.

Ime Bože Čerkeza mnogima je vrlo poznato u našem kraju, što i ne čudi jer se radi o jednom od najvažnijih osoba iz Baranje u proteklim desetljećima. Ovaj ekonomist iz Karanca više je godina uspješno vodio najveću baranjsku tvrtku – Belje d.d., bio je dvije godine načelnik Općine, a 2013. godine izabran je za zamjenika načelnika Općine Kneževi Vinogradi iz reda hrvatskog naroda. Prije četiri je godine pak izabran kao nezavisni vijećnik u Općinsko vijeće, gdje je zajedno sa ostalim oporbenim vijećnicima pokušavao raditi u interesu svoje zajednice iz oporbe, što se u praksi pokazalo nemogućim.

Bio je dovoljno dobar da vodi Belje d.d., bio je već i načelnik Općine, ali ova ga općinska vlast nije slušala!

Aktualno vodstvo Općine Kneževi Vinogradi tijekom proteklog je desetljeća potpuno unazadilo općinu, posebice mala mjesta, a mislim tu prije svega na Karanac. Meni je toga bilo dosta, pa sam odlučio pokušati to promijeniti. To mi je bio glavni motiv, kada sam se prije četiri godine kandidirao za vijećnika u općinskom vijeću. Kao oporbeni vijećnik, brzo sam naučio da moje prijedloge neće niti saslušati, bez obzira što sam bio konstruktivan. Općinsko vodstvo naša mjesta vodi nadmeno i bahato, nikoga ne žele slušati. Kako su ukinuli Vijeća mjesnih odbora, općinu praktično vode bez mogućnosti da većina mještana izrazi svoje težnje, a to treba mijenjati, kaže Božo Čerkez, koji dodaje kako ga posebno frustrira da to sve uopće ne brine općinske vijećnike bliske vlasti, velika većina kojih se tijekom cijelog mandata niti jednom nije niti javila za riječ. Negiranje volje birača pojačava i činjenica, kako smo zajedno sa kolegama iz oporbe više puta tražili izdavanje preslika dokumenata vezanih uz sudske postupke koji se tiču naše općine jer na to imamo pravo, ali i na ne znam koje traženje – iste nismo dobili. Bjelodano iz razloga što nešto skrivaju, tvrdi ovaj ekonomist iz Karanca.

Aktualno općinsko vodstvo unazadilo je našu općinu

Jedan od najvećih problema naše općine je da kronično fale značajne investicije i kvalitetni projekti. Oni koji se ostvaruju na području općine, nemaju veze sa općinskom vlasti već su to projekti države putem Hrvatskih voda ili Hrvatskih cesta ili županijski putem Uprave za ceste. Mada, općinska se vlast njima učestalo hvali. A ono što općina radi, gotovo je uvijek nekvalitetno.

Što se i ostvari – nisu projekti općinskog vodstva

Kako živim u Karancu, najbolje poznajem problematiku mog mjesta, ali koliko čujem – slično je i u drugim mjestima, pa mogu sa Vama podijeliti iskustva. Karanac je u proteklim godinama neizmjerno zanemaren, nisu obnavljani dotrajali nogostupi, a i ceste su nam nedostojne za mjesto koje pokušava živjeti od turizma. Gdje se ponešto i napravilo, izvedba je bila traljava, sve krpa do zakrpe.

Božo Čerkez i Krisztian Horvat

Karanac je u proteklim godinama neizmjerno zanemaren

G. Čerkeza posebno brine činjenica, kako zamjenicu načelnika iz reda hrvatskog naroda koja je mještanka Karanca, sve ovo ne brine. Da i ne govorimo kako kao izabrana zamjenica načelnika – niti jedan jedini put nije sazvala mještane, nit organizirala išta za Hrvate, dok je plaću redovito primala, što samo dokazuje kako je ona od strane nekoga tamo instalirana, i da se njome upravlja.

Do promjena možemo samo glasovanjem za nezavisnog kandidata Kristiana Horvata

Recept kako napraviti općinu bolju za život svih stanovnika jasna je – sve treba raditi suprotno od onog kako se do sada radilo. Da bi to postigli, kako bi bili u prilici mijenjati stvari – moramo otići glasovati na izborima.

Kako sam već i rekao, iz oporbe je nemoguće išta postići u Općini Kneževi Vinogradi. Stoga, ako želimo razvoj, ako želimo mijenjati, ako želimo da općina bude bolje mjesto za život – to možemo postići samo na način da nas što više ode glasovati 16. svibnja i svoj glas podarimo Kristianu Horvatu. To je recept za promjene. Vjerujem iskreno kako Kristian i višenacionalna, stručna i iskusna ekipa koja iza njega stoji, dio koje sam i ja, može za sve stanovnike općine donijeti boljitak, mjesto gdje vrijedi dobro i u miru živjeti bez obzira koje si nacionalnosti, rekao je g. Čerkez.