U mađarskoj zajednici organizirana je humanitarna akcija za pomoć Mađarima Zakarpatske oblasti

0
34

Rat u Ukrajini nije poštedio niti mađarsku zajednicu Zakarpatske oblasti. Gospodarstvo države je u rasulu, životni uvjeti su katastrofalni a, žrtava ima i u mađarskoj zajednici. I Mađari u Hrvatskoj su se udružili u sakupljanju pomoći.

Naša zajednica zabrinuto i sa suosjećanjem prati događanja u Ukrajini. Možemo razumjeti situaciju stanovnika Zakarpatske oblasti, naime u nama još živi sjećanje na srpsku agresiju, tragove toga osjećat će još i buduće generacije.

Na vijesti o rusko-ukrajinskom ratu i Mađari u Hrvatskoj su se udružili u sakupljanju pomoći. Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj, Gazdinski krug DZMH, kao i vjerska zajednica reformiranih Mađara u Hrvatskoj sakupljali su i novčane priloge.

Nedugo nakon izbijanja rata, Gazdinski krug DZMH je u veljači oglasio poziv na sakupljanje pomoći, doznali smo od Atile Saboa, predsjednika Gazdinskog kruga. Zahvaljujući donacijama članova udruge i drugih osoba, iz sakupljenog novčanog iznosa kupljeni su proizvodi za svakodnevnu upotrebu (prehrambeni proizvodi, sredstva za osobnu higijenu i sl.) te su u utorak, 26. travnja, odneseni na mađarsku stranu mađarsko-ukrajinske granice, gdje su donaciju preuzeli članovi Gazdinskog kruga zakarpatskih Mađara. Oni će donaciju podijeliti onima kojima je najpotrebnija.

U Zakarpatsku oblast stigla je pomoć i vjerske zajednice

Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj oglasila je prikupljanje pomoći na državnom nivou, kojoj se pridružila cijela vjerska zajednica. U Zakarpatsku oblast poslali su nekvarljive prehrambene proizvode, sredstva za osobnu higijenu, zdravstvene pakete, kao i sjemenje ratarskih kultura, Peter Sen, biskup Zakarpatske reformirane biskupije, je za prošloga posjeta spomenuo kako će to biti neophodno.

-Uspjeli smo sakupiti skoro 30 tisuća kuna. Jedan dio pomoći smo prošli tjedan već poslali u Debrecen, u pučku kuhinju tamošnje reformirane vjerske zajednice, čija se opterećenost uvišestručila. Zahvaljujući tome, svoju uslugu mogu nastaviti obavljati na slavu Božju. Navedena vjerska zajednica pruža pomoć i onim lokalnim obiteljima koje su prihvatile izbjeglice – rekao je Peter Sen, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, kojega su zamolili da služi propovjed u mjesnoj župi, a posjetio je i izbjegle obitelji.

I Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj pridružila se humanitarnoj akciji vlade Mađarske pod nazivom Most za Zakarpatsku oblast, u okviru koje neprestano sakuplja pomoć. Do sada sakupljen novčani iznos već su poslali u centralni program pomoći, ali i dalje prihvaćaju donacije. Nacionalno zajedništvo svih nas može na nezanemariv način pomoći potrebitima.