U Kopačevu je postavljen spomenik u sjećanje na pripovjedače

0
37

Postavljanjem spomenika pripovjedačima, radionicama i izložbom u subotu se Kulturno-umjetničko društvo Arany János iz Kopačeva prisjetilo nekadašnjih mjesnih pripovjedača.

„Najljepše bajke o vilama u Karpatskom bazenu, sačuvali su ribari, mještani Kopačeva. Već u 19. stoljeću je uočen ovaj kraj pripovjedača i kroz cijelo stoljeće su se u ovome ribarskom selu sakupljale bajke. Pripovjedači su bili među najpoznatijima u selu, mnogi su ih slušali, sve dok ih suvremeni trendovi i životni stilovi nisu prisilili na šutnju. Pažnju i poštivanje kao pripovjedači, uspjeli su osvojiti već i zbog činjenice što su mjesta radnje njihovih bajki bili svijet vode i njegov okoliš, u kojem su i sami živjeli, te su se zbog toga njihove priče činile još stvarnijima od drugih. A nešto ljepše od toga mještanin Kopačeva nije niti mogao zamisliti“ – može se pročitati u zbirci pod naslovom Kopačevo, selo bajki, autora dr. Károlya Lábadija, etnogragfa.

Spomenik  pripovjedačima dobio je novi, dostojanstveni dom

Kulturno-umjetničko društvo Arany János iz Kopačeva i udruga za očuvanje običaja Kenderzsupp iz mjesta Kozármisleny, nedaleko Pečuha, 2013. godine su zahvaljujući jednom natječaju  iz Europske unije, organizirali su petodnevni ljetni kamp na kojemu je sudjelovalo približno sedamdeset djece i obradili su bajke iz Kopačeva. Tijekom programa, etnograf dr. Károly Lábadi razgovarao je s djecom o bajkama iz Kopačeva i njihovim pripovjedačima. Tada su u čast pripovjedača iz Kopačeva, postavili jedan spomenik u centru naselja.

Spomenik je nekoliko godina ponosno stajao u parku nasuprot Domu kulture, sve dok se zbog obnavljanja centra naselja spomenik nije morao ukloniti, a nakon toga nije vraćen na staro mjesto. U međuvremenu otvorilo se Pokazno gospodarstvo i centar mladeži s Dvorcem bajki Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj. Zbog toga je Kulturno-umjetničko društvo Arany János odlučilo obnoviti spomenik, koji čuva nasljedstvo naših predaka, te ga ponovno postaviti i to u dvorištu Pokaznog gospodarstva.

-Ovom prigodom smo željeli i oživjeti nekoliko bajki, tako smo zamoliti dječju dramsku skupinu Dörömb, Mađarskog kulturnog kruga Zrínyi iz Osijeka i dječju dramsku skupinu našeg društva, kako bi nam pomogli u tome. Djeca su tijekom poslijepodneva pripremila po jednu bajku na dvorištu, a pripremljene produkcije prezentirali su na svečanom otvaranju spomenika – rekao je Jožef Varga, predsjednik KUD-a Arany János.

Otvorena izložba jednog svijeta neispričanih priča

U okviru svečanosti, u zgradi Pokaznog gospodarstva, otvorena je i izložba slika slikarice Berte Balog iz Kopačeva.

-Kada pomislim na tijek stvaranja i izložene slike, tada mi prvo pada na pamet da je to jedna vrsta terapije. Jedan oblik izražavanja iskustva. Već od djetinjstva mi je slikanje bilo najuzbudljivije od svih vrsta igara. Prilikom stvaranja mogu najviše biti samo svoja. Moj unutarnji svijet pretače se u jednu po jednu sliku, ovo su ilustracije mojih neispričanih priča – objasnila je u svezi svoje umjetnosti slikarica iz Kopačeva.

Izloženo je 17 slika.

Nakon otvaranja izložbe, održan je domjenak za okupljene.

Ovim programom mještani Kopačeva odali su počast svojim precima, onima koji su mađarsku zajednicu podarili predivnim bajkama.