U Hrvatskoj je popisano 10 315 Mađara

Prošloga vikenda je Državni zavod za statistiku objavio podatke prošlogodišnjeg popisa stanovništva koji se odnose na nacionalne manjine, među ostalima i na mađarsku nacionalnu manjinu.

Najveću medijsku pažnju u zemlji dobio je podatak da je broj i omjer vjernika katoličke vjeroispovjesti smanjen, kao i podatak da je omjer srpske nacionalne manjine u Vukovaru pao ispod jedne trećine, tako su mjesni hrvatski političari objavili kako više nema osnova da bi se srpski jezik i službeno koristio u gradu Vukovaru.

Što se tiče nacionalnih manjina, u usporedbi s podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, broj nacionalnih manjina pao je sa 328.738 na 240.079, što je smanjenje od 26,7%.

Broj Mađara u Hrvatskoj opao je u malo manjem omjeru, za 25,6%, točnije sa 14.064 na 10.315.

Broj Mađara opao je u svakoj županiji u Hrvatskoj, osim u Zadarskoj županiji, gdje je sa 96 Mađara otprije deset godina, broj narastao na 107 Mađara.

NOVOST: Predstavnika mađarske nacionalne manjine u županiji moći će birati naši sunarodnjaci u Zadarskoj županiji i zamjenika načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine Mađari koji žive na području Općine Kneževi Vinogradi

Što se tiče županija u kojima naši sunarodnjaci žive u “značajnijem” broju, može se istaknuti Zagrebačka županija, gdje je broj Mađara pao za 34,10%, u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježen je pad broja od 30,42%, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 28,15%, dok je u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno smanjenje broja od 26,55%.

Zanimljiv je podatak, kako je Beli Manastir ostao „najmađarskijim“ gradom u Hrvatskoj, iako je i tamo broj Mađara opao (sa 801 na 637), ali im je omjer za malo porastao (sa 7,96% na 7,99%).

Što se tiče kolektivnih političkih prava, Mađari u Sisačko-moslavačkoj županiji više neće moći birati županijskog predstavnika mađarske nacionalne manjine (broj Mađara koji tamo žive pao je ispod 100), ali kako smo već spomenuli, velika je radost, što su Mađari koji žive u Zadarskoj županiji na proljetnim izborima slijedeće godine za vijeća nacionalnih manjina dobili priliku odabrati županijskog predstavnika iz redova mađarske nacionalne manjine.

U 2025. godini, kada ponovno budu izbori u lokalnoj samoupravi, Mađari u Hrvatskoj moći će birati zamjenika načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine u 5 općina umjesto u dosadašnjih četiri: u općinama Tordinci, Ernestinovo, Bilje, Draž i Kneževi Vinogradi, jer u tim upravni područjima broj Mađara prelazi 15%, ali niti u jednoj općini više nismo u većini (u Općini Kneževi Vinogradi živi 1299 Mađara, 1344 Hrvata i 554 Srba).

U slijedećim brojevima detaljnije ćemo se baviti podacima popisa stanovništva koji se odnose na mađarsku nacionalnu manjinu.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH:

-Na žalost, podaci nisu neočekivani. Svima nam je poznata činjenica da u našim selima na jedno krštenje dolazi pet sahrana. Osim mortaliteta, pogodilo nas je i iseljavanje, osobito nakon 2013. godine kada se Hrvatska priključila EU. Našoj situaciji naštetila je i epidemija Covida, kao i asimilacija koja se smatra prirodnom.

Ne preostaje ništa drugo nego naprijed, kaže izreka. Tako i mi, kao zajednica, moramo skupiti novu snagu, kako bismo sunarodnjacima koji žive u Hrvatskoj omogućili bolje životne uvjete i time osigurali da nas što više ostane u domovini, kod kuće.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.