U fokusu je gospodarski razvoj – Državni povjerenik u posjeti DZMH

0
13

József Attila Móring, državni povjerenik za razvoj regije Južnog Podunavlja, bio je prošloga četvrtka u radnoj posjeti DZMH, u sjedištu u Bilju.

DZMH je Józsefa Attilu Móringa, državnog povjerenika za razvoj regije Južnog Podunavlja u petoj Orbanovoj vladi, primila poput starog prijatelja.

-Za regiju Južnog Podunavlja znamo reći „Somogy, Tolna, Baranya su srce, zlato države“. Zamisli razvoja moraju biti tako definirane kako se ne bi prostirale samo do državnih granica, nego da pokušamo zajedničkim snagama ostvariti takve projekte koji povećavaju prekogranični promet, kako bi to bilo u korist svih nas. Jako sam sretan što smo ovaj susret uspjeli organizirati tako brzo, a posebno je vrijedno pažnje, što sam za stol sjeo sa starim prijateljima. Oko jedne konkretne teme smo već i razgovarali, jer kako znamo, postoji jedna zračna luka u Osijeku, u koju vlasnici namjeravaju investirati, a u posljednjih nekoliko tjedana se „obrisala prašina“ i sa projekta za razvoj zračne luke Pečuh-Poganj. Mišljenja sam, ako ove dvije teme uspješno spojimo, tada će ova dva projekta jačati jedno drugo – izjavio je József Attila Móring nakon radnog sastanka.

Državnog povjerenika i njegove suradnike primili su Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i János Andócsi, potpredsjednik.

-Sretni smo zbog posjete državnog tajnika, s kojim smo razgovarali o regionalnom razvoju i njegovim mogućnostima. Čini mi se da je to s mađarske strane već definirano. Nadam se da će i sa slavonske strane i Baranje biti dobre volje prihvatiti one razvojne koncepte koje je predstavio gospodin Móring. Mi smo rekli kako je Mađarima koji ovdje žive u stvarnom interesu kako bi gospodarska povezanost bila što jača jer, osim obrazovanja i jezika, važna je i ekonomija kako bi Mađari koji žive ovdje u Hrvatskoj opstali. Zbog toga je važno razgovarati o zračnoj luci, o EGTC-u, o prekograničnim unijskim programima. – rekao je János Andócsi, potpredsjednik DZMH.