U duhu 15. ožujka prisjećali su se u mađarskim školama i udrugama

0
9

Prošli tjedan su se u duhu 15. ožujka 1848. godine prisjećali heroja u OŠ Lug i OŠ Korođ te i u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku. Kulturno umjetničko društvo iz Vardarca organiziralo je radionicu za djecu, a Mađari Virovitičko-podravske županije su organizirali večer Šandora Petőfija.

Zbog mjera opreza, koji su izrečen prošlog petka, a koji su poduzeti kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, mnoge naše udruge su otkazale svoje prigodne proslave. Prije donošenja mjere opreza prisjećanje su održale osnovne škole i dvije naše udruge.

Prisjećanje u obrazovnim ustanovama

Važno je da i djeca predškolske dobi budu svjesni da su Mađari,da se naša prošlost mora poštivati i da povijesne događaje, poput revolucije iz 1848. godine valja dostojno pamtiti i proslaviti. Dakle, u godišnjem programu vrtića istaknuto je obilježavanje nacionalnih praznika, kao i u osnovnim školama, gdje učenici kao sudionici svečanih programa stječu trajno znanje o definirajućim razdobljima naše povijesti. 172. obljetnicu revolucije iz 1848. godine su predstavom obilježili u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara kao i u OŠ Lug i OŠ Korođ.

Nacionalni simboli u Vardarcu

Naše mađarske udruge odgoj o nacionalnoj svijesti smatraju važnim. Kulturno umjetničko društvo iz Vardarca u posljednjih nekoliko godina organiziralo je nekoliko povijesnih predavanja, te su  putem različitih radionica djeci pokušali približiti tradiciju ipovijest mađarskog naroda.  Povodom 15. ožujka, svake godine organiziraju radionicu gdje izradom nacionalnih simbola obilježavaju revoluciju iz 1848. godine. Radionicu su vodile Klaudia Baronji Kell i Betilija Berki.

Večer Petőfija u Virovitici

Zajednica Mađara Virovitičko-podravske županije je svečani program održala 12. ožujka. Večer Petőfija organizirana je u čast pjesniku, Sándoru Petőfiju, jednom od najutjecajnijih stvaralaca mađarske književnosti i povijesti i vođi revolucije. Na večeri je bio prisutan i zbor Zajednice Mađara iz Daruvara. Nazočne je pozdravio predsjednik Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije, saževši najvažnije trenutke revolucije i rata za neovisnost iz 1848/49., nakon čega je uslijedio glazbeno-pjesnički svečani program umjetničkih skupina dviju udruga.