U Dražu održana mađarska večer

0
26

Uz suradnju Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) ogranka Batina, u Dražu je u subotu održana Mađarska večer. Zahvalnoj publici u Dražu svoje su produkcije pokazale mađarske folklorne skupine, jedan zbor i amaterske glumačke skupine.

Do sada je Sveta misa prigodom Dana Presvetog Srca Isusova u Dražu bilo jedino događanje mađarskog karaktera. Pokazala se potreba i za drugim događanjima na kojima se ljudi mogu zabavljati i opustiti, zbog toga je DZMH 2015. godine donijela odluku kako će svake godine organizirati smotru mađarskih običaja. Prošlogodišnja smotra nije održana zbog pandemije korone, ali osim toga, svake godine je održana na radost Mađara iz Draža. I ovoga puta je Dom kulture bio pun. Nastupile su različite sekcije sedam baranjskih društava.

Goste su pozdravili, domaćin večeri, zamjenik načelnika Općine Draž, Šandor Šipoš i Róbert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH. Jankovics je u svome govoru rekao kako do sada nije propustio niti jednu Mađarsku večer u Dražu, ta zajednica mu puno znači. Velika mu je radost – naglasio je – što su uspjeli obnoviti župnu crkvu Srca Isusova u Dražu uz pomoć mađarske vlade, kao što mogu i osigurati odgovarajuću potporu za uspješno funkcioniranje udruzi za očuvanje običaja u Podolju i DZMH ogranku Batina.

I u budućnosti će zajedno sa suradnicima iz DZMH – naglasio je – raditi na tome kako bi osigurali odgovarajuće uvjete za rad na očuvanju identiteta kako drugdje, tako i za mađarsku zajednicu u Dražu.

Među sudionicima prisutni su bili Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH i Eva Balatinac, predsjednica Općinskog vijeća Draž.

Nakon govora, slijedile su produkcije plesa, pjesme i humora: dječje i odrasle folklorne skupine DZMH ogranka Batina, mješovitog zbora Alfalusi Vegyes Kar, Pódium glumačke skupine Kulturno-umjetničkog društva Jókai Mór iz Suze, dječje folklorne skupine DZMH ogranka Beli Manastir, Lasla Keteša i Šandora Molnara humorista Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Luga, kao i plesne skupine Alfalusi. Nakon nastupa program se nastavio večerom i dobrim raspoloženjem uz glazbu koju je svirao Jožef Keresteš iz Podolja.

Mađarsku večer u Dražu podržao je Savjet za nacionalne manjine.