U Belom Manastiru se podupire obrazovanje na mađarskom jeziku

0
22
Kovács Ferenc és Jáger Brigitta

Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Beloga Manastira i ove godine kupilo je školske udžbenike potrebne za učenje mađarskog jezika onim učenicima koji pohađaju sate njegovanja materinjeg jezika u mjesnoj osnovnoj školi.

Ferenc Merki, učitelj, ravnatelj škole, predsjednik nekadašnjeg Saveza Mađara Hrvatske, kao savjetnik u nastavi je još 1967. godine počeo organizirati tzv. njegovanje materinjeg jezika u Hrvatskoj. Prve grupe su krenule u jesen 1967. u Kneževim Vinogradima i Laslovu. Trenutno, u 25 ustanova više od 500 učenika pohađa sate njegovanja materinjeg jezika.

U osnovnoj školi u Belom Manastiru 49 učenika njeguje mađarski jezik i kulturu u okviru fakultativnih sati. Za njih je i ove godine Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Belog Manastira kupilo neophodne udžbenike. Ferenc Kovač, predsjednik Vijeća, rekao je kako u gradu drže važnim potporu učenju mađarskog jezika i zbog toga nastoje pomoći na razne načine. Osim materijalne potpore, imaju i više zajedničkih programa, pa tako učenici iz Belog Manastira koji pohađaju sate njegovanja materinjeg jezika, redovito sudjeluju u programu povodom Dana svetoga Martina kojeg organizira mjesni ogranak DZMH u suradnji s  Mađarskom katoličkom ženom – Baranja.

Brigitta Jager, nastavnica njegovanja materinjeg jezika u Belom Manastiru, rekla je kako su ona i roditelji zahvalni na potpori, udžbenike su dobili 3. i 6. razredi, a koristit će ih tri godine. Dodala je kako su prije njeni učenici imali godišnje susrete s učenicima osnovne škole Széchenyi István u Mohaču, što je belomanastirskim učenicima također bila mogućnost vježbanja mađarskog jezika.

-Zbog epidemije smo morali odustati od susreta, ali se nadamo da će se situacija popraviti do kraja školske godine i ponovno ćemo moći organizirati susrete. Svojim učenicima planiram i takve programe koji pomažu održavanje i vježbanje mađarskog jezika, ali pridonose i jačanju njihovog mađarskog identiteta – rekla je Brigitta.