Tužno sjećanje u Vardarcu

0
14

Članovi obitelji, prijatelji, branitelji i predstavnici nevladinih organizacija okupljaju se svake godine 13. kolovoza u centru Vardarca kod spomen-ploče u čast mještanima koji su stradali u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svjedoče kako nisu zaboravili one koji su žrtvovali svoj život za slobodnu Hrvatsku.

Postavljanje vijenaca

Svake godine se 13. kolovoza polažu vijenci kod spomen-ploče u centru Vardarca, a koja je postavljena u čast mještana koji su izgubili život u Domovinskom ratu.

Ivica Litarić umro je 13. kolovoza 1993., Jožef Feher i Lajoš Gerber 1. studenog 1995.

Dan pogibije Ivice je još bivša lokalna samouprava sela proglasila danom sjećanja. Četnici su ga ubili kao pripadnika 9. domobranske pukovnije HV Baranja prije 27 godina između Sarvaša i Osijeka zajedno s još dvojicom vojnika (jedan od njih bio je 30-godišnji Jožef Bango Dodo iz Kopačeva). Ivica je bio najmlađi među njima, ni svoj 25. rođendan nije stigao proslaviti.

Predstavnici nevladinih organizacija, članovi obitelji i rodbina poginulih okupili su se u tišini kod spomen-ploče u čast trojici domoljuba iz Vardarca, a zatim položili vijence i zapalili svijeće.

Na polaganju vijenaca su svake godine prisutni i predstavnici DZMH-a, sada je organizaciju predstavljao izvršni predsjednik, Oliver Matijević.

Utakmica u čast sjećanja na vojnike

Pogubljeni vojnici Vardarca bili su i članovi nogometne momčadi pa je na pročelje sjedišta nogometnog kluba postavljena ploča, a memorijalni turnir Gerber-Feher-Makovec održava se svake godine.

Član predsjedništva NK Vardarac, Dario Kiš rekao je da zbog epidemiološke situacije i ograničenja broja ljudi ove godine nije organiziran nogometni turnir, umjesto toga odigrali su dvije utakmice: njihov juniorski tim igrao je protiv momčadi Branjinog Vrha, dok je NK Vardarac izazvao juniorski tim NK Osijeka. Prva utakmica završila je pobjedom Vardarca, dok je drugu dobila gostujuća momčad.

Dario je dodao da mu je drago što su ovim sportskim događajem na dosljedan način prisjetili bivših igrača, koji su izgubili živote u ratu. Tijekom odmora između dviju utakmica, na spomen-ploču postavljen je vijenac, a predstavnici ekipa upalile su svijeće.

Događaju je nazočio i voditelj osječke nogometne akademije, Miroslav Žitnjak s kojim su razgovarali o budućim mogućnostima suradnje.

Dario Kiš zahvalio se sponzorima uključujući DZMH i saborskog zastupnika, Roberta Jankovicsa.